Καιρός: Ξημερώματα Τετάρτης, έρχεται η «Κίρκη» - Βροχερό διήμερο με έντονα φαινόμενα (Χάρτες)

Ένα βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα δημιουργηθεί σήμερα στην Ιταλία, θα κινηθεί τάχιστα ανατολικά προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

‘Έτσι από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 28/10, έως τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 29/10, θα φέρει τη νέα κακοκαιρία Κίρκη, όπως «βαφτίστηκε» από το meteo.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, η κακοκαιρία Κίρκη θα επηρεάσει με τοπικά έντονες βροχές και καταιγίδες τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μας ανήμερα της Εθνικής Επετείου (Τετάρτη 28/10/2020).

Βαθμιαία, κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα φαινόμενα θα επεκταθούν βορειοανατολικά και θα επηρεάσουν μεγάλο τμήμα της Ελλάδας.

Παράλληλα, κατά το διήμερο επικράτησης της κακοκαιρίας, οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί και τοπικά στο Νότιο Αιγαίο θυελλώδεις έως οκτώ μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Παρότι η κακοκαιρία θα έχει σύντομη διάρκεια το meteo προειδοποιεί ότι τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα.

Ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους, αλλά και μεταφορά αφρικανικής σκόνης θα φέρει η κακοκαιρία «Κίρκη»

Το βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα προκαλέσει τη νέα κακοκαιρία Κίρκη, κινείται ήδη ανατολικά και θα αρχίσει να επηρεάζει τα νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας μας από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης. Βαθμιαία, κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα φαινόμενα θα επεκταθούν βορειοανατολικά και θα επηρεάσουν μεγάλο τμήμα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, τα εντονότερα φαινόμενα της κακοκαιρίας θα σημειωθούν ανήμερα της εθνικής επετείου (Τετάρτη 28/10), με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Πελοπόννησο, Κρήτη, Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Κυκλάδες, Θεσσαλία, Εύβοια, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και, μετά το απόγευμα, σε Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Βόρειο Αιγαίο. Χαλαζοπτώσεις προβλέπονται στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και τοπικά στην Ανατολική Στερεά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Αναλυτικά:

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, τα εντονότερα φαινόμενα της κακοκαιρίας θα σημειωθούν ανήμερα της εθνικής επετείου (Τετάρτη 28/10), με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε:

Πελοπόννησο,
Κρήτη,
Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής),
Κυκλάδες,
Θεσσαλία,
Εύβοια,
νησιά του Ανατολικού Αιγαίου
και μετά το απόγευμα σε Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Βόρειο Αιγαίο,
ενώ χαλαζοπτώσεις προβλέπονται στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και τοπικά στην Ανατολική Στερεά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Παράλληλα, την Τετάρτη οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί και τοπικά στο Νότιο Αιγαίο θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ. Επίσης, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα ευνοήσει τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική, ιδιαίτερα στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, όπου οι συγκεντρώσεις της θα είναι αυξημένες.

Εξασθένιση των φαινομένων από το απόγευμα της Πέμπτης 29/10/2020

Την Πέμπτη 29/10 βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ανατολικά και κυρίως στο Αιγαίο, οι οποίες βαθμιαία μέσα στην ημέρα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα.