Σύγκρουση φορτηγού πλοίου με πολεμικό στον Πειραιά: Το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» είχε πάρει κλίση, αλλά ρυμουλκείται (Video)

Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού συγκρούστηκε με φορτηγό πλοίο λίγο έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

Ειδικότερα, το φορτηγό πλοίο με σημαία πορτογαλίας, που κινούνταν με προορισμό την Τουρκία, συγκρούστηκε με το ναρκοθηρευτικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Καλλιστώ», ενώ δύο μέλη του πληρώματος έχουν τραυματιστεί, ευτυχώς ελαφρά, χωρίς να τίθεται ζήτημα κινδύνου για τη ζωή τους.

Έχουν υποστεί κατάγματα και έχουν μεταφερθεί στο Ναυτικό Νοσοκομείο, για παροχή ιατρικής φροντίδας.

Σοκάρουν οι εικόνες από το «Καλλιστώ»

1vithisi-arthro

Άμεσα ενημερώθηκε ο Θάλαμος Επιχειρήσεων στο Υπουργείο Ναυτιλίας και στο σημείο έσπευσαν ενισχύσεις με ρυμουλκά από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. 

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το βαρύ φορτηγό πλοίο έπεσε πάνω στο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού έξω από τη Σαλαμίνα. Το «Καλλιστώ» έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές, με ένα μεγάλο τμήμα της πρύμνη του, να έχει κοπεί και το πλοίο να έχει πάρει επικίνδυνη κλίση.

 

Το ατύχημα έγινε λίγο πριν από τις 08:00 το πρωί και ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πλήρως πώς ακριβώς συνέβη. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πάντως υπαιτιότητα του φορτηγού πλοίου.

Συνελήφθη ο καπετάνιος του τουρκικών συμφερόντων εμπορικού πλοίου

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, το εμπορικό πλοίο Maersk Launceston έβγαινε από την Cosco στο Κερατσίνι και άγνωστο πως έπεσε πάνω στο “Καλλιστώ”, με αποτέλεσμα να το χτυπήσει στην πρύμνη και να το κόψει στα δυο! 

Ο καπετάνιος του πλοίου, το οποίο είχε ξεκινήσει τον απόπλου του, με προορισμό το Τσανάκαλε της Τουρκίας, έχει συλληφθεί, προκειμένου  να δώσει εξηγήσεις, ενώ ο απόπλους του πλοίου έχει απαγορευθεί.

Την ώρα της σύγκρουσης, το “Καλλιστώ” με 27 άτομα πλήρωμα έβγαινε από τον ναύσταθμο, όταν το φορτηγό πλοίο έπεσε στην πρύμνη του, με αποτέλεσμα να υπάρξει ρήγμα και εισροή υδάτων.

Ελαφρότερες υλικές ζημιές υπέστη το φορτηγό πλοίο.

Αρχικώς στην περιοχή είχαν σπεύσει πλοία της ακτοπλοΐας τα οποία απομακρύνθηκαν από το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό που έχουν αναλάβει πλέον την επιχείρηση.

Εκείνο που προσπαθούν και ελπίζουν, είναι να καταφέρουν να ρυμουλκήσουν το Καλλιστώ, εμποδίζοντας την καταβύθισή του.

Σύγκρουση Πολεμικού πλοίου στον Πειραιά: Κόπηκε στα δύο το «Καλλιστώ» και βυθίζεται

Ρυμουλκείται το Καλλιστώ – Άμεση και αποτελεσματική η παρέμβαση του Λιμενικού και Πολεμικού Ναυτικού -Πολύ σοβαρές οι ζημιές που έχει υποστεί

Η παρέμβαση από το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό ήταν άμεση και αποτελεσματική. Λίγο μετά τις 09:00, ταχύτατα δηλαδή, η ρυμούλκηση του πλοίου η οποία είναι σε εξέλιξη αυτήν την ώρα, είχε ξεκινήσει, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας, καθώς η απώλεια ενός τέτοιου ναρκαλιευτικού, για τη χώρα μας, θα ήταν μεγάλη.

Δείτε το Video, από την επιχείρηση ρυμούλκησης του Καλλιστώ:

Βεβαίως η αγωνία, δεν έχει λήξει, καθώς στον ναύσταθμο , όπου μεταφέρεται, θα κριθεί η δυνατότητα επισκευής του Καλλιστώ.

Παράλληλα οι συνθήκες και τα αίτια που οδήγησαν στο ναυτικό ατύχημα διερευνώνται.

Ένα ακόμη Video, από την ρυμούλκηση του πολεμικού μας πλοίου, που κυριολεκτικά κόπηκε στα δυο:

Πρόκειται δε για ένα ιδιαίτερης τεχνολογίας ναρκαλιευτικό, πολύτιμου βεβαίως, για τον πολεμικό στόλο της Ελλάδας και για την εθνική μας άμυνα.

Η ανακοίνωση από το Γραφείου Τύπου του ΓΕΝ, για την πρόσκρουση εμπορικού πλοίου με το ναρκοθηρευτικό

“Το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναλάβει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση του περιστατικού της πρόσκρουσης εμπορικού πλοίου με το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού που σημειώθηκε περί τις 07:30 σήμερα το πρωί στον Σαρωνικό κόλπο”, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του ΓΕΝ.

Ποιο είναι το Ναρκοθηρευτικό πλοίο «Καλλιστώ»

Το «Καλλιστώ» είναι ένα από τα 12 Ναρκοθηρευτικά τύπου HUNT τα οποία κατασκευάστηκαν από τα ναυπηγεία της VOSPER THORNYCROFT στο Πόρτσμουθ Αγγλίας και είναι κατασκευασμένο από Πλαστικό Ενισχυμένο με Υαλονήματα (GRP) για ελαχιστοποίηση του μαγνητικού ίχνους και υψηλή αντοχή.

Καθελκύστηκε τον Ιούνιο του 1987 και ανέλαβε ενεργό δράση τον Μάρτιο του 1989. Παρελήφθη απο το Αγγλικό Ναυτικό με το όνομα HMS “BERKELEY” ενώ στις 6 Φεβρουαρίου 2001 ξεκίνησε η παραλαβή του πλοίου από το ελληνικό πλήρωμα εν όρμω Πόρτσμουθ Αγγλίας.

Την 28η Φεβρουαρίου 2001 παρελήφθη από τον πλωτάρχη ΡΣ Σαλβέτα (ΠΝ) και έλαβε το όνομα Ν/ΘΗ “ΚΑΛΛΙΣΤΩ” (Μ–63).

Μετά την παραλαβή το πλοίο παρέμεινε στον Ναύσταθμο του Πόρτσμουθ μέχρι τις 30 Μαρτίου 2001 οπότε και απέπλευσε.

Στις 11 Απριλίου 2001 το πλοίο κατέπλευσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας αφού διήλθε από τους λιμένες Μάλαγα και Μεσσήνη. Από τότε υπάγεται στη Διοίκηση Ναρκοπολέμου (ΔΝΑΡ).