Γιατί οι Τούρκοι μπορούν να κάνουν ασκήσεις λίγο έξω από την Άνδρο & τη Σαντορίνη - Η σημασία των 12 ν.μ.

Βάσει του διεθνούς δικαίου, οι Τούρκοι σήμερα μπορούν να διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις στα 7 μίλια μόλις από τις ακτές μας, (λίγο έξω από την Άνδρο και την Σαντορίνη επί παραδείγματι), χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, τόνισε ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως ο ίδιος εξήγησε ο λόγος είναι το γεγονός ότι πρόκειται για ανοιχτή θάλασσα και αυτή η δυνατότητα. είναι μία από τις ελευθερίες των ανοιχτών θαλασσών.

«Εάν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια, πλέον δεν θα μπορούν», επισήμανε ο κ. Συρίγος.

Συρίγος σε ΣΚΑΪ: Οι Τούρκοι μπορούν να κάνουν ασκήσεις στα 7 μίλια από τις  ακτές μας χωρίς πρόβλημα

Κυρώσεις μετά από τις αμερικανικές εκλογές

Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, ο κ. Συρίγος ανέφερε μεταξύ άλλων,  πως με την ενεργοποίηση των S-400 ο Ερντογάν δείχνει ότι δεν είναι κυκλοθυμικός αλλά πολύ προσεχτικός στις κινήσεις που κάνει καθώς ενεργοποιήθηκαν στην προεκλογική περίοδο της Αμερικής  την ώρα που είναι βέβαιο ότι κανένας από την Αμερική δεν μπορεί να πάρει μέτρο ακριβώς λόγω της προεκλογικής περιόδου. «Ευελπιστεί εντελώς λανθασμένα ο Ερντογάν ότι θα το περάσει έτσι. Η Αμερική σε αυτά τα θέματα είναι κάθετη, Όπως τους πέταξε έξω από το πρόγραμμα F35  έτσι θα δράσουν τώρα με κυρώσεις όπως και να λέγεται ο νέος πρόεδρος, είτε λέγεται Τραμπ, είτε Μπάιντεν. Οπότε μετά τις αμερικανικές εκλογές θα υπάρξουν κυρώσεις», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε πως η οικονομία του Ερντογάν έχει πάει με το κεφάλι προς τα κάτω και πως η Τουρκία φαντασιώνεται ότι είναι χώρα επιπέδου Αμερικής Ρωσίας.

Συρίγος ΣΚΑΪ: Οι Τούρκοι μπορούν κάνουν ασκήσεις στα 7 μίλια από ακτές μας  χωρίς πρόβλημα | ΣΚΑΪ

Τι προσδοκεί η Ελλάδα, από την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα

Ερωτηθείς για την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα ο κ. Συρίγος υπογράμμισε πως το πρώτο βήμα που μπορούμε να περιμένουμε είναι η βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων οι οποίες όπως ο ίδιος ανέφερε «βρίσκονται σε χειμώνα» εδώ και 2 περίπου χρόνια υπενθυμίζοντας το γεγονός απελάσεων 2 Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, την απάντηση της Ρωσίας και ότι έκτοτε οι σχέσεις μας δεν είναι καλές.

«Ο νυν πρωθυπουργός ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως είχε επιχειρήσει να αποκαταστήσει κάπως τις σχέσεις. Είχε επισκεφτεί την Μόσχα. Παρ όλα αυτά δεν μπορέσαμε μέχρι και σήμερα να ξαναγυρίσουμε σε μια καλή περίοδο. Ευελπιστούμε ότι σήμερα θα σπάσουν οι πάγοι και θα αποκατασταθούν οι σχέσεις. Αυτό είναι το πρώτο βήμα» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Συρίγος: Οι Τούρκοι μπορούν να κάνουν ασκήσεις στα 7 μίλια από τις ακτές  μας χωρίς πρόβλημα – HANIA.news

Ο ρόλος Ρωσίας στα ελληνοτουρκικά

Παράλληλα τόνισε πως η Ρωσία είναι μια σημαντική χώρα ούτως η άλλως γιατί είναι στο συμβούλιο ασφαλείας. Πολλές φορές παίρνει θέση υπέρ των ελληνικών συμφερόντων σε θέματα που δυτικοί σύμμαχοι δεν βγαίνουν τόσο φανερά προς τα έξω ενώ όπως ο ίδιος ανέφερε έχει μια περίεργη σχέση με την Τουρκία τα τελευταία χρόνια που οφείλεται στο ότι θέλει να δημιουργεί προβλήματα στο ΝΑΤΟ εναγκαλιζόμενη το 2ο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ. Επομένως, όπως ο ίδιος κατέληξε, είναι μια σημαντική επίσκεψη.

Επιπλέον πρόσθεσε πως η Ρωσία μιλάει με την Τουρκία και είναι μια από τις δυνάμεις που έχουν επιρροή στην Τουρκία οπότε είναι εξαιρετικά σημαντικό το να ακουστεί η άποψη των Ρώσων και να δούμε και εμείς τι σκέφτονται και τι μπορούν να μεταφέρουν στην Τουρκία ως δική μας άποψη .