Αγώνας για τον περιορισμό της πανδημίας: Γενικό lockdown στα 2.000 κρούσματα ημερησίως, προανήγγειλε η κυβέρνηση

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι μπαίνει από σήμερα Δευτέρα η χώρα, καθώς η πορεία του κορωνοϊού τις επόμενες δύο εβδομάδες θα κρίνει εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, ακόμη και σε lockdown, εάν φτάσουμε στα 2.000 κρούσματα ημερησίως.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που πλήττει όλο τον πλανήτη, όπως όλα δείχνουν θα είναι μεγαλύτερο σε διάρκεια και ακόμη πιο επικίνδυνο, αφού υπάρχουν πολλά περισσότερα σε σχέση με το πρώτο κύμα χωρίς την «δικλείδα ασφαλείας» του lockdown.

Η πρόσφατη έξαρση του κορωνοϊού στη χώρα μας έγινε σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα: στις αρχές του Οκτωβρίου πολλές περιοχές (πέρα από την πάντα «πρωταθλήτρια») Αττική είχαν μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Τώρα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Ιωάννινα έχουν πάρει «φωτιά» και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα έχει βαφτεί στο «κόκκινο» με πολλές περιφέρειές της να οδηγούν την πανδημία.

Η αρνητική εμπειρία της Θεσσαλονίκης 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης. Τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου η Περιφέρεια Θεσσαλονίκης είχε μόλις δύο (!) κρούσματα κορωνοϊού! Σήμερα όμως, Κυριακή, ανακοινώθηκαν 181 κρούσματα στη συμπρωτεύουσα και τις προηγούμενες μέρες ήταν και περισσότερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τις πρώτες 22 ημέρες του Οκτωβρίου τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 131% σε σχέση με όλο τον Σεπτέμβριο, στην Κοζάνη κατά 317% (!) και στην Καστοριά κατά 154% κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, οι Σέρρες με πάνω από 240 ενεργά κρούσματα βρίσκονται μια «ανάσα» πριν την αναβάθμιση σε επίπεδο 4 και το τοπικό lockdown.

Με τα ημερήσια κρούσματα να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, γίνεται όλο και πιο ορατό το σενάριο για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Μάλιστα, οι λοιμωξιολόγοι κάνουν και προβλέψεις για 2.000 κρούσματα την ημέρα, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει και πάλι το γενικό lockdown στη χώρα μας.

Της «έκρηξης» των ημερήσιων μολύνσεων ακολούθησε η «εκτίναξη» του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών: από 780 σε 835! Οι 113 από αυτούς βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δοκιμάζοντας τις αντοχές του συστήματος υγείας.

Πάντως, παρά τα δύσκολα δεδομένα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δοκιμάσει κάθε άλλο διαθέσιμο μέτρο προτού καταφύγει στη λύση του γενικού lockdown, το οποίο θα ήταν επιζήμιο και για την οικονομία.

Στα 2.000 κρούσματα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε γενικό lockdown

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ της Κυριακής, στα 2.000 κρούσματα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε γενικό lockdown.

Ωστόσο, πριν από την επιβολή νέας καραντίνας, το κυβερνητικό επιτελείο έχει τρία ακόμη «εργαλεία» που μπορεί να χρησιμοποιήσει για την εκτόνωση του επιδημικού κύματος.

Το επόμενο βήμα σε μια προσπάθεια να εγκλωβιστεί ο ιός εντός των τειχών είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας εκτός περιφερειακών ενοτήτων για τις πορτοκαλί περιοχές.

Ακόμα, εξετάζεται η περαιτέρω συρρίκνωση του ωραρίου λειτουργίας στους κλάδους της εστίασης και της διασκέδασης, που βρίσκονται στο επίπεδο 3.

Το κυβερνητικό επιτελείο αφήνει, τέλος, ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στις μετακινήσεις για τους πολίτες άνω των 65 ετών.

Οι νέες απαγορεύσεις θα ενεργοποιηθούν εάν τα μέτρα που ισχύουν ήδη, δεν αποδώσουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιδημιολογική εικόνα είναι εφικτό να ανατραπεί ξανά προς το καλύτερο με την πιστή τήρηση των μέτρων από όλους τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, οι επόμενες δύο εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες και είναι σίγουρα καθοριστικές  για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.