Ο Guardian για τις Γυναίκες που αποκαθήλωσαν τη Χρυσή Αυγή: "Η Ιστορία θα αποδώσει τα εύσημα"

Αφιέρωμα στην Πρόεδρο της δίκης της Χρυσής Αυγής, Μαρία Λεπενιώτη και στις υπόλοιπες γυναίκες δικαστικούς που συνετέλεσαν σημαντικό ρόλο στην αποκαθήλωση της εγκληματικής οργάνωσης έκανε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “The Guardian”.

Guardian: Στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής, η δικαιοσύνη ήταν γένους θηλυκού  - Akroama.gr

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας επικεντρώνεται στο ρόλο που διαδραμάτισε η Μαρία Λεπενιώτη η οποία σήκωσε στις πλάτες της το βάρος της ιστορικής δίκης τα τελευταία 5,5 χρόνια, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “η Ελληνίδα δικαστικός, πάντα λακωνική και ήπιων τόνων, είχε την ευθύνη να κρατήσει τις λεπτές ισορροπίες προεδρεύοντας σε μια υπόθεση που έφερε στο εδώλιο τους περισσότερους ναζί μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης“.

Guardian Λεπενιώτη

“Στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας δίκης κάθε λέξη μέτρησε. Σε καμία περίπτωση δεν έδειξε ανοχή στην ακραία ρητορική που τροφοδότησε τη θεαματική άνοδο της νεοφασιστικής ομάδας και ούτε ανοχή για υπερβολές από την άλλη πλευρά. Η Μαρία Λεπενιώτη διατηρούσε την ισορροπία”, αναφέρει χαρακτηριστικά το αφιέρωμα.

Δίκη Χρυσής Αυγής: 'Λύεται η συνεδρίασις' - Το τέλος ενός 7ετούς,  αντιφασιστικού αγώνα - Κοινωνία | News 24/7

“Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αποδώσουν τα εύσημα σε αυτές τις γυναίκες”

Στο δημοσίευμα του Guardian, υπογραμμίζεται παράλληλα ο σημαντικός ρόλος που ανέλαβαν οι γυναίκες δικαστικοί στην αντιμετώπιση των βίαιων τακτικών του ακροδεξιού κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αποδώσουν τα εύσημα σε αυτές τις γυναίκες που διαδραμάτισαν κεφαλαιώδη ρόλο στην αποκαθήλωση της Χρυσής Αυγής.

Αποθεώνει τη Μαρία Λεπενιώτη και την Μάγδα Φύσσα ο Guardian: «Οι γυναίκες  που διέλυσαν τη Χρυσή Αυγή»

Αδιαμφισβήτητο: Σε αυτήν την υπόθεση, η Δικαιοσύνη ήταν Γυναίκα…

“Είναι αδιαμφισβήτητο ότι σε αυτή την υπόθεση η Δικαιοσύνη ήταν γυναίκα“, δηλώνει στον Guardian η Μαρία Στρατηγάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, προσθέτοντας ότι ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι γυναίκες στην εξέλιξη της δίκης αποτελεί σημαντικό πλήγμα στην ιδεολογία της Χρυσής Αυγής που βασίζεται στην ανδρική υπεροχή.

Δίκη ΧΑ: Διέκοψε το δικαστήριο για την Τετάρτη στις 11 το πρωί (video) -  ert.gr

Στο αφιέρωμά της η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται ειδικά και στις Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, τις δύο εφέτες ειδικές ανακρίτριες οποίες ανέθεσε η Ολομέλεια των Εφετών τον φάκελο της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οι οποίες πέρασαν 9 μήνες συγκεντρώνοντας στοιχεία, καταθέτοντας έναν φάκελο 15.000 σελίδων που στην ουσία έδεσε την υπόθεση κατά της Χρυσής Αυγής.

Μάγδα Φύσσα: Με το έτσι θέλω ένα τάγμα εφόδου σκότωσε τον Παύλο | Η  Εφημερίδα των Συντακτών

Η Γυναίκα που ήταν πάντα εκεί…

Τέλος, ο Guardian αναφέρεται στην “γυναίκα που ήταν πάντα εκεί”, σε μια γυναίκα που δεν ήταν στην Έδρα του δικαστηρίου αλλά στο ακροατήριο και που συνετέλεσε καθοριστικά, με τον δικό της σημαντικό ρόλο στην δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο λόγος φυσικά για τη μάνα του Παύλου, τη μάνα  που έγινε το πρόσωπο – σύμβολο της ιστορικής δίκης, την γυναίκα που ένωσε την απώλεια και την αγωνία, με τον αγώνα, τη Μάγδα Φύσσα.

Πηγή: TheToc