Ιστορική απόφαση: Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης "Χρυσή Αυγή" - Αναστολές σε 12

Ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου για το ποιοι από τη Χρυσή Αυγή θα οδηγηθούν στη φυλακή. Πρόκειται για μία απόφαση ιστορική, που κλείνει μία αντίστοιχης σημασίας δίκη, που διήρκεσε 5,5 χρόνια και είχε τεράστιο, θεσμικό, πολιτικό και κοινωνικό χαρακτήρα.

Στη μία και μισή το μεσημέρι της 22ας Οκτωβρίου 2020, η Πρόεδρος της Έδρας Μαρία Λεπενιώτη, είπε το “Λύεται η Συνεδρίασις”, κλείνοντας μια διαδικασία που συγκλόνισε και κράτησε σε αγωνία το λαϊκό δημοκρατικό αίσθημα της χώρας, με μία απόφαση που αναπτερώνει την πίστη των Ελλήνων στην Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία.

Στη φυλακή το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης – 39 φυλακίζονται, 12 έλαβαν αναστολή στις ποινές τους

Η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις της.

Δίκη Χρυσής Αυγής : Αναστολές και βραχιολάκια ζητάει το διευθυντήριο - Τη Δευτέρα η εισήγηση της εισαγγελέως | in.gr

Μεταξύ των 12 που έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα οι εφέσεις τους είναι και οι πρώην βουλευτές Μιχαήλ Αρβανίτης, Ελένη Ζαρούλια, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας και Δημήτρης Κουκούτσης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των καταδικασθέντων,  39 εξ’ αυτών για την ακρίβεια, οδηγούνται στις φυλακές.

Κασιδιάρης και Πατέλης, παραδόθηκαν με το πέρας της συνεδρίασης του Δικαστηρίου, ενώ για τους υπόλοιπους ξεκινά η διαδικασία των συλλήψεων.

Τα ονόματα των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που οδηγούνται στη φυλακή: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος ως διευθυντική ομάδα.

Επίσης οι Αντώνης Γρέγος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Νίκος Μίχος ως μέλη της οργάνωσης.

Στη φυλακή οδηγούνται επίσης 14 συνεργοί του Γιώργου Ρουπακιά, καθώς και οι δύο πυρηνάρχες της οργάνωσης Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Συνολικά οδηγούνται στη φυλακή 39 από τους 50 καταδικασθέντες σε καθείρξεις, μεταξύ των οποίων και οι 13 πρώην βουλευτές.

Ελεύθεροι με αναστολή και υπό όρους

Οι Μιχάλης Αρβανίτης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας, Δημήτρης Κουκούτσης και Ελένη Ζαρούλια μένουν ελεύθεροι μέχρι την έφεση, με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα και της χρηματικής εγγυοδοσίας των 20.000 ευρώ.

Ελεύθεροι αφήνονται επίσης οι Γιώργος Σκάλκος, Γιώργος Δήμου, Θωμάς Μαρίας, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός και Εμμανουήλ Δασκαλάκης, στους οποίους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Σε ετοιμότητα 25 ομάδες αστυνομικών για τη σύλληψη των Χρυσαυγιτών – Το σχέδιο

Αναλυτικά:

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λάγος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο υπαρχηγός Χρήστος Παππάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και ο Γιώργος Γερμενής.

Όλοι έχουν ομόφωνα κριθεί ένοχοι από το δικαστήριο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη σε 13 ετών.

Στην φυλακή θα μπουν και οι πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος, Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζης, και ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιωργος Ρουπακιάς.

Το δικαστήριο έδωσε τελικώς ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση μόλις 12 στελεχών, μεταξύ των οποίων και 5 πρώην βουλευτών της οργάνωσης. Αυτοί είναι οι Στάθης Μπούκουρας, Ελένη Ζαρούλια, Δημήτρης Κουκούτσης, Μιχάλης Αρβανίτης και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, που έχουν καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Σε όσους δόθηκε αναστολή, ορίστηκαν και περιοριστικοί όροι, οι οποίοι είναι:

  • Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα
  • Εγγύηση 20.000 ευρώ
  • Υποχρεωτική εμφάνιση 2 φορές το μήνα στο Α/Τ της περιοχής κατοικίας τους

Οι 12 καταδικασθέντες που παραμένουν ελεύθεροι

Σκάλκος: 7 έτη κάθειρξη για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα

Δήμου: 7 έτη κάθειρξη για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα

Μαρίας: 7 έτη κάθειρξη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας Αμπουζίντ Εμπάρακ – Αιγύπτιοι ψαράδες

Αντωνακόπουλος: 3 έτη φυλάκιση και 6 μήνες για την επίθεση στο ΠΑΜΕ

Παπαδόπουλος: 7 έτη κάθειρξη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας Αμπουζίντ Εμπάρακ – Αιγύπτιοι ψαράδες

Καστρινός: 3 έτη φυλάκιση και 6 μήνες για την επίθεση στο ΠΑΜΕ

Δασκαλάκης: 5 έτη κάθειρξη για την επίθεση στο ΠΑΜΕ\

Στη ΓΑΔΑ και ο Μιχαλολιάκος

Στη ΓΑΔΑ οδηγήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος παρουσιάστηκε νωρίτερα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, στην Πεύκη, μαζί με την κόρη του Ουρανία Μοχαλολιάκου, η οποία παραπλάνησε τους δημοσιογράφους που περίμεναν έξω από το σπίτι τους. Από το ΑΤ ο Μιχαλολιάκος με υπηρεσιακό όχημα μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ, ενώ τον συνόδευε με δικό της αυτοκίνητο η κόρη του μαζί με την καταδικασθείσα αλλά με αναστολή μητέρα της Ελένη Ζαρούλια.

Η Ουρανία Μιχαλολιάκου μάλιστα επιτέθηκε με ύβρεις στους δημοσιογράφους μέσα από το αυτοκίνητό της ενώ ανάλογες σκηνές διαδραματίστηκαν κι έξω από ΑΤ Πεύκης.

Ο αρχηγός της ΧΑ οδηγήθηκε στον έβδομο όροφο, στο τμήμα αναζητήσεων, όπου βρίσκονται ήδη οι Κασιδιάρης, Γερμενής και Ηλιόπουλος.

Παραδόθηκε ο Κασιδιάρης

Στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, παραδόθηκε ο Ηλίας Κασιδιάρης. «Μόλις ενημερωθούμε αρμοδίως για τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ θα προχωρήσουν στην άμεση σύλληψή τους. Η αστυνομία είναι πανέτοιμη και γνωρίζει πού είναι ο καθένας», τόνισαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο αστυνομικές πηγές.

Στελέχη της Αστυνομίας εκτιμούν πως τα αριθμητικά δεδομένα συλλήψεων ή οικειοθελών προσελεύσεων είναι «μισοί μισοί». Κάποιοι θα προτιμήσουν την αυτόβουλη παράδοση ως δείγμα «καλής διαγωγής» για τα μελλοντικά αιτήματα αποφυλακίσεων και κάποιοι άλλοι το… show, με ΕΚΑΜ, χειροπέδες και αυτοκινητοπομπές υπερπαραγωγής για τη μεταγωγή τους, αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετείχαν στις συλλήψεις του Σεπτεμβρίου του 2013.

Από τη στιγμή της σύλληψης ή παράδοσης, θα μεταφερθούν αρχικά στον εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών και από εκεί θα μεταχθούν στα σωφρονιστικά καταστήματα που έχει ορίσει ο δικαστικός λειτουργός. Στην περίπτωση που συλληφθούν ή παρουσιαστούν αυτοβούλως κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε θα παραμείνουν στις αστυνομικές υπηρεσίες και στη συνέχεια θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.

Σε ποια σωφρονιστικά καταστήματα θα εκτίσουν τις ποινές τους

Οι «υποψήφιες» φυλακές μεταφοράς τους είναι 12, ενώ φαίνεται να αποκλείονται αυτές του Κορυδαλλού, όπως επίσης οι αγροτικές ή φυλακές κατάδικων για οικονομικά εγκλήματα.

Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος βρισκόταν σε καθεστώς κατ’ οίκον περιορισμού, θα οδηγηθεί στις φυλακές Δομοκού ή Άμφισσας. Για τους υπολοίπους υπάρχουν «θέσεις» στις φυλακές Λάρισας, Βόλου, Μαλανδρίνου, Αγ. Στεφάνου Πάτρας, Τρίπολης, Κομοτηνής, Νιγρίτας, Κέρκυρας, Τρικάλων, Αλικαρνασσού, Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης.

Η «κατανομή» των καταδικασμένων θα είναι σε διαφορετικά σωφρονιστικά καταστήματα, ενώ στην περίπτωση που μεταφερθούν σε ίδια, θα είναι σε διαφορετικές πτέρυγες σε ξεχωριστό κελί έκαστος και διαφορετικές ώρες προαυλισμού.

Βασική επιδίωξη των Αρχών είναι η αποφυγή της πιθανότητας επιθέσεων εναντίον τους ή οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε καταδικασμένους που βρίσκονται πλέον σε ρήξη.