Καθολική χρήση μάσκας & απαγόρευση κυκλοφορίας, μετά την αλματώδη αύξηση κρουσμάτων - Ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Αυξημένη ανησυχία, νευρικότητα και αμηχανία για την κατάσταση, που επικρατεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, επικρατεί πλέον και στην Αθήνα μετά τη νέα αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, τα οποία έχουν φτάσει πλέον σε δυσθεώρητα ύψη και μάλιστα προτού καν τελειώσει το φθινόπωρο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γύρισε αργά χθες το απόγευμα από την Κύπρο, και σήμερα το πρωί αναμένεται να προεδρεύσει σύσκεψης με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αλλά και της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που συνεδρίασε χθες για να εκτιμήσει τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα.

Με φόντο τις  865 τις χθεσινές νέες μολύνσεις σε όλη τη χώρα και την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, κυριολεκτικά να βράζουν, ο πρωθυπουργός καλείται να λάβει αποφάσεις για τα επόμενα μέτρα που θα επιβληθούν.

Τα δύο μέτρα για την Αθήνα μετά την έκρηξη κρουσμάτων 

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, για την Αθήνα και ιδιαίτερα για το κέντρο της πόλης, όπου καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, αλλά και απίστευτος συγχρωτισμός νέων ανθρώπων σε πλατείες και πεζόδρομους τα βράδια, είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση να αποφασίσει δύο ακόμα μέτρα :

  • Την καθολική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.
  • Την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη 01.00 έως τις 05.00 το πρωί, προκειμένου να υπάρχει ένας εύλογος χρόνος για την επιστροφή στο σπίτι, καθώς εστιατόρια, καφέ και μπαρ κλείνουν τα μεσάνυκτα. Πρόκειται για ένα μέτρο που ήδη εφαρμόζεται στη Γαλλία και φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αποδίδει.

Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα νέα μέτρα είναι πιθανόν να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε νέο διάγγελμα προς τους πολίτες, κατά το οποίο, θα επισημάνει για μία ακόμα φορά την αξία της ατομικής ευθύνης.

Το πού πάει το πράγμα, φάνηκε από τις χθεσινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος ανακοίνωσε τοπικό lockdown στην Καστοριά και την αναβάθμιση επιπέδου συναγερμού για τις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τη Βοιωτία.

Και αυτή είναι μόνο η πρώτη δόση, καθώς το αργότερο έως αύριο, θα ανακοινωθούν και νέα μέτρα σε νομούς που είτε “κοκκινίζουν” είτε γίνονται “πορτοκαλί”.