Θεσσαλονίκη-κορωνοϊός: Τι συζητήθηκε μεταξύ Μητσοτάκη και ειδικών με αφορμή την υγειονομική επιβάρυνση των τελευταίων ημερών

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συζητήθηκε το ζήτημα της υγειονομικής επιβάρυνσης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή και τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής στον προαύλιο χώρο του ΑΠΘ και την πλατεία Αριστοτέλους.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης και ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού  στη Θεσσαλονίκη, όπου το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 49 νέες μολύνσεις.

Προβληματισμό δημιούργησε επίσης το στοιχείο ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων ήταν τα 33 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις νεότερες ηλικίες.

Ένα βήμα πριν το «πορτοκαλί» η Θεσσαλονίκη

Κατά τη διάρκεια  της τηλεδιάσκεψης επισημάνθηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των υγειονομικών κανόνων και συζητήθηκαν οι τρόποι, κυρίως μέσω των εποπτικών μηχανισμών, ώστε να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, η οποία αν συνεχιστεί θα έχει ως αποτέλεσμα η Θεσσαλονίκη να περάσει στο «πορτοκαλί» επίπεδο προληπτικών μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Συζητήθηκαν ακόμη πιθανά μέτρα που μπορεί να εφαρμοστούν την 26η Οκτωβρίου, ημέρα εορτής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου και της επετείου απελευθέρωσης της πόλης. Έμφαση δόθηκε στον αποφασιστικό ρόλο τον οποίο καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κωνσταντίνος Ζέρβας: Δεν αποφασίστηκαν νέα μέτρα

Μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με τον πρωθυπουργό, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε ότι «Δεν αποφασίστηκαν νέα περιοριστικά μέτρα».

Τονίζοντας ότι ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις, ο κ. Ζέρβας επεσήμανε την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία το τρίτο κύμα της πανδημίας. «Θέλει ουσιαστική προσπάθεια για να επιτύχουμε το αποτέλεσμα που πετύχαμε τις προηγούμενες δύο φορές. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πολύ κοντά στο πορτοκαλί».

Αιτία έξαρσης των κρουσμάτων η «αδικαιολόγητη ανεμελιά»

Σε «αδικαιολόγητη ανεμελιά» απέδωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, κατά τη τηλεδιάσκεψη με τον κ. Μητσοτάκη και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, καλώντας όλους να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης και η δημοτική αστυνομία θα αρχίσουν από αύριο εκτεταμένους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων. Θέλει συλλογική προσπάθεια. Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε» προσέθεσε ο κ. Ζέρβας.

Σχετικά με το εορταστικό τριήμερο της Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι αύριο, το αργότερο μεθαύριο, θα έχουν νεότερα και θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Κ. Ζέρβα