Αυτή θα είναι η τελική μορφή του φράχτη στον Έβρο-Αναλυτικά η παρουσίαση που έγινε στον Κ. Μητσοτάκη
Η Ελλάδα στην προσπάθεια της να λάβει ακόμη πιο αποτελεσματικά μέτρα έναντι των συνεχών τουρκικών προκλήσεων στον Έβρο και να αναχαιτίσει τις μεταναστευτικές ροές, έχει προβεί στην δημιουργία ενός απροσπέλαστου φράχτη.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε την Κυριακή τον Έβρο, και του έγινε παρουσίαση του νέου φράχτη, που σύμφωνα με τον ίδιο θα είναι έτοιμος τον Απρίλιο του 2021. Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που δομήθηκε οργανωμένα και ύστερα από ουσιαστική μελέτη. Αυτό φαίνεται και από την ενδελεχή παρουσίαση που έγινε στον πρωθυπουργό.
Η παρουσίαση του φράχτη στον Κυριάκο Μητσοτάκη
«Ο φράκτης δεν είναι σύνορο. Είναι εμπόδιο σε εισβολή. Στην παρουσίαση που ακολουθεί δίνονται οι απαραίτητες πληροφορίες για το εμπόδιο που υψώνει η ΕΛΛΑΔΑ και η ΕΥΡΩΠΗ για να μη ξαναζήσει κανείς άνθρωπος τα γεγονότα του Μάρτιου 2020», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που συνοδεύει το αναλυτικό σχέδιο «οχύρωσης» του Έβρο.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «είναι το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε για την ασφάλεια των συνόρων και για να αισθάνονται οι πολίτες του Έβρου πιο ασφαλείς. Θα είμαστε, όπως και σε όλα, στην ώρα μας. Το πρώτο τμήμα του φράχτη δεν άντεξε μόνο του, αλλά επειδή υπήρξε η Αστυνομία, ο Στρατός, οι συνοριοφύλακες, οι Εβρίτες. Κράτησαν το φρόνημα της πατρίδας πολύ υψηλό».
Η δημιουργία του νέου τεχνητού φράχτη στον Έβρο θα συμβάλλει στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στέλνοντας παράλληλα ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα προστατεύει με επάρκεια τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα.
Το έργο συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη καθώς πέραν του βασικού αμυντικού-αποτρεπτικού του χαρακτήρα, θα λειτουργήσει και ως ένα σύγχρονο αντιπλημμυρικό έργο με γνώμονα αφενός την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του Έβρου και αφετέρου το σεβασμό στην τοπική αγροτική παραγωγή.
Ενίσχυση του φράχτη σε συγκεκριμένες περιοχές
Ο νέος φράχτης θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα ύψους 5 μέτρων, και μαζί κατασκευάζονται χωματουργικά έργα συντήρησης, αναβάθμισης και κατασκευής νέων οδών επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του ποταμού.
Παράλληλα, θα ενισχυθεί ο υφιστάμενος φράχτης με την προσθήκη προς την πλευρά της Ελλάδας συνεχούς ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος, επίσης από χάλυβα, συνολικού ύψους 4,3 μέτρων.
Συνδυαστικά, θα κατασκευαστούν οκτώ νέα Υπερυψωμένα Αντιβαλλιστικά Παρατηρητήρια κατά μήκος των τεχνητών εμποδίων, για χρήση από τον Ελληνικό Στρατό και θα πραγματοποιηθούν εργασίες βελτίωσης σε 57 υφιστάμενες υποδομές (φυλάκια/παρατηρητήρια), οι οποίες περιλαμβάνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες επισκευών και αναβαθμίσεων.
Η αναλυτική παρουσίαση για τα χαρακτηριστικά του φράχτη στον Έβρο έγινε από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, και στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Σύμβουλος επίβλεψης έργου, Γεώργιος Ντουνιάς.