Εικόνες ντοκουμέντο: Στα ανοιχτά της Άνδρου το Kanuni, συνοδεία τουρκικών πολεμικών

Το τουρκικό γεωτρύπανο Kanuni, έφτασε να πλέει στα ανατολικά της Άνδρου, έχοντας διασχίσει από χθες το μισό Αιγαίο.

Το πλωτό γεωτρύπανο χθες πέρασε δυτικά της Χάλκης, σε διεθνή ύδατα, συνοδεία δύο Τουρκικών πολεμικών πλοίων, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το zarpanews.gr και ο Ελεύθερος Τύπος.

Το γεωτρύπανο συνοδεύει πολεμικό πλοίο
Το Κανουνί που κατευθύνεται προς τη Μαύρη Θάλασσα προκειμένου να λειτουργήσει υποστηρικτικά στις εργασίες του πλωτού γεωτρύπανου Φατίχ, απέπλευσε πριν δύο μέρες από το λιμάνι της πόλης Τασουτζού στον κόλπο της Μερσίνας στη Ν.Α. Τουρκία.

Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας & με ανοιχτούς πομπούς το «Oruc Reis»

Εν τω μεταξύ, με ανοικτούς πομπούς πλέει τις τελευταίες ώρες το «Oruc Reis», παρότι, όλες αυτές τις ημέρες είχε επιδοθεί σε ένα «κρυφτό» με τις διαδικτυακές πλατφόρμες γεωεντοπισμού.

Σε κάθε περίπτωση, η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας γνωρίζουν το στίγμα του.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο βρίσκεται πλέον περίπου στα 35 ν.μ. με νοτιοδυτική πορεία, δηλαδή κατευθύνεται προς το δυτικό άκρο της περιοχής που έχει δεσμεύσει παράνομα.

Σταθερά σε ετοιμότητα η Ελλάδα

Επιτελείς σχολιάζουν στην ΕΡΤ ότι όλες αυτές τις ημέρες παράνομης παρουσίας του εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεν έχει περάσει τη μέση γραμμή, δεν έχει ανέβει προς το βόρειο τμήμα της NAVTEX, «μία ανάσα» δηλαδή από τις ακτές του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελόριζου στα 6,5 ν.μ. , κάτι που ίσως γίνει τις επόμενες ημέρες.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα και παρακολουθούν κάθε κίνηση των τουρκικών πλοίων.

 

Πηγή: zarpanews.gr