Τουρκικό "καψόνι" στον ΥΠΕΞ: Κράτησαν επί 20' στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας (Video)

Το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας το οποίο μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην Αθήνα, κράτησαν χθες το βράδυ στον αέρα επί 20′, πάνω από τα σύνορα Τουρκίας – Ιρακ, οι Τούρκοι, αρνούμενοι να χορηγήσουν άδεια υπερπτήσης στο αεροσκάφος και μπλοκάροντάς το, επί είκοσι λεπτά στον αέρα, όπως μεταδίδει ο διπλωματικός ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης.

Οι κυβερνήτες είχαν λάβει κανονικά τις προβλεπόμενες άδειες από τις τουρκικές αρχές, ωστόσο την ώρα που το αεροσκάφος έφτανε στα σύνορα Ιράκ – Τουρκίας αρνήθηκαν να εγκρίνουν την άδεια υπερπτήσης που είχαν ήδη δώσει, προβαίνοντας σε κατάφωρη παρενόχληση σε επίσημη μάλιστα, κυβερνητική πτήση, της οποίας την ασφάλεια, σαφώς και έθεσαν σε κίνδυνο.

Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι, ότι η άδεια δόθηκε τελικά, μόνον όταν ο πιλότος του αεροσκάφους μετέφερε στις τουρκικές αρχές, ότι λιγοστεύουν τα καύσιμα του αεροπλάνου.

Όλα έγιναν το βράδυ της Τετάρτης (14.10.2020), όταν ο Νίκος Δένδιας και η ελληνική αποστολή που τον συνόδευε στο Ιράκ μπήκαν στο κυβερνητικό Embraer “Νεφέλη” για να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Και παρόλο που στην Τουρκία γνώριζαν πως επρόκειτο για πτήση VIP, αποφάσισαν να ξεπεράσουν για άλλη μια φορά τα όρια και να κάνουν “καψόνι” (όσο μπορεί αυτός ο όρος να χρησιμοποιηθεί σε σοβαρές υποθέσεις,  αναγκάζοντας το αεροπλάνο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, να κάνει επί 20 λεπτά κύκλους στον αέρα, έως ότου του επιτρέψουν την υπερπτήση!

Το μεσημέρι της Πέμπτης το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε το περιστατικό με το 20λεπτο μπλόκο της Τουρκίας στο αεροσκάφος που μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από τη Βαγδάτη στην Αθήνα.

Διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας στην Τουρκία για το απαράδεκτο συμβάν

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δόθηκε εντολή στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας, προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το χθεσινό περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από τη Βαγδάτη στην Αθήνα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Γελοίες δικαιολογίες περί… “τεχνικού λάθους”, από τους Τούρκους

Η τουρκική πλευρά μιλά για τεχνικό λάθος αλλά κανείς δεν την πιστεύει. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά, με πρωτοβουλία της, παρείχε εξηγήσεις στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα, πριν το διάβημα, αποδίδοντας το περιστατικό σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας.

Σε δηλώσεις του πριν από λίγο ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, απάντησε ότι δεν ισχύει πως καθυστέρησαν επίτηδες το αεροσκάφος του κ. Δένδια. Αντιθέτως ενδιαφέρθηκαν δήθεν για την ασφάλειά του, επειδή η ελληνική πλευρά δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης. «Εμείς τους επιτρέψαμε χωρίς καθυστέρηση. Εκείνοι δεν είχαν καταθέσει σχέδιο πτήσης. Ηταν απαραίτητο να αντιδράσουμε έτσι για την ασφάλεια του Ελληνα υπουργού».

Ο Ν. Δένδιας ενημερώνει τα κόμματα για την τουρκική παραβατικότητα

Τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενημερώνει σήμερα Πέμπτη 15 Οκτωβρίου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων έχει ως εξής:

-11:00 Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ)

-11:30 Ανδρέας Λοβέρδος (ΚΙΝΑΛ)

-12:00 Γεώργιος Μαρίνος (ΚΚΕ)

-12:30 Αντώνης Μυλωνάκης (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ)

-13:00 Δημήτρης Λιάπης – Γιώργος Λογιάδης (ΜΕΡΑ 25).