Γ. Μαγιορκίνης: Το 3% του πληθυσμού θετικό στον κορονοιό – Στο 1 ο δείκτης μεταδοτικότητας – Ενδείξεις σταθεροποίησης στην Αττική

Η θετικότητα του πληθυσμού στον κορονοιό στην Ελλάδα είναι περίπου στο 3% και αυτό δείχνουν τα τεστ που γίνονται σε όλους τους νοσηλευόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, όπως δήλωσε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορονοιό, ενώ πρόσθεσε ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας παραμένει κοντά στο 1, δηλαδή ένας φορέας του κορωνοιού μολύνει τουλάχιστον άλλον έναν συνάνθρωπό του.

Οι αυξημένοι θάνατοι των τελευταίων ημερών, είπε ο καθηγητής, απεικονίζουν την κατάσταση της επιδημίας δύο εβδομάδες πριν και μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει το προφίλ των θυμάτων, δηλαδή δεν πρόκειται για νεότερους ανθρώπους αλλά για άτομα ηλικιωμένα με υποκείμενα νοσήματα.

Σχολιάζοντας την εφαρμογή των μέτρων, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως εξαρτάται από τον πληθυσμό κάθε περιοχής. Όσο μεγαλύτερος είναι ο πληθυσμός – είπε – τόσο πιο δύσκολα αποδίδουν τα μέτρα.

«Η ταχύτητα ανταπόκρισης είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού» είπε ο καθηγητής και εξήγησε πως η εφαρμογή των μέτρων είναι πιο δραστική σε ένα χωριό, σε σύγκριση με μια πόλη με παρόμοιο αριθμό κρουσμάτων.

Όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός που έχει μολυνθεί, τόσο πιο δύσκολα θα επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί περισσότερη επιμονή και υπομονή, όπως είπε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν μπορεί να τηρηθούν οι αποστάσεις.

Επισήμανε πως από την αρχή της επιδημίας έχουν καταγραφεί 22.360 κρούσματα, εκ των οποίων τα 5.472 είναι ενεργά. Τα 14.019 έχουν αναρρώσει κατ’ οίκον.

Από το άνοιγμα του τουρισμού, την 1η Ιουλίου έως τις 11 Οκτωβρίου, έχουν εντοπιστεί 1.738 κρούσματα στις πύλες εισόδου, έπειτα από 638.879 τεστ.