Εφετείο: 13 χρόνια φυλακή στην ηγεσία της ΧΑ & ισόβια στον Ρουπακιά, πρότεινε η εισαγγελέας

Έφτασε η ώρα των ποινών στη Δίκη της Χρυσής Αυγής, την μεγαλύτερη δίκη ναζιστών μετά από τη Δίκη της Νυρεμβέργης, όπως χαρακτήρισαν την ιστορική αυτή δικαστική διαδικασία, τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Στις έντεκα το πρωί της Τρίτης 13 Οκτωβρίου 2020 με την επιστροφή της Έδρας στην δικαστική αίθουσα, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου έλαβε τον λόγο και πρότεινε την κάθειρξη 13 ετών για τους “7” της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής.

Η μέγιστη ποινή σημειώνεται, που  θα μπορούσε να προταθεί είναι τα 15 έτη, ενώ βάσει του νέου Ποινικού Κώδικα εκτίονται τα 2/3 της ποινής που θα επιβληθεί τελικά, αντί του 1/3, που όριζε ο παλαιός Π.Κ., ο οποίος όριζε ωστόσο τα 20 έτη ως μέγιστη ποινή.

Το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Αναλυτικά οι ποινές που πρότεινε η κυρία Οικονόμου για τους καταδικασμένους ως διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης, έχουν ως εξής:

  • Νίκος Μιχαλολιάκος: 13 έτη
  • Χρήστος Παππάς: 13 έτη
  • Ηλίας Κασιδιάρης: 13 έτη
  • Γιάννης Λαγός: 13 έτη
  • Γιώργος Γερμενής: 13 έτη
  • Ηλίας Παναγιώταρος: 13 έτη
  • Αρτέμης Ματθαιόπουλος: 13 έτη

Ισόβια στον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα

Η εισαγγελέας πρότεινε την ποινή των ισοβίων για τον Ρουπακιά και για όσους έχουν καταδικαστεί για συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα. Αυτοί είναι οι: Ιωάννης Καζαντζόγλου, Γιώργος Πατέλη, Αναστάσιος Πανταζής και για αυτούς προτάθηκε κάθειρξη οκτώ ετών.

Επίσης πρότεινε την ποινή κάθειρξης επτά ετών στους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση για τους οποίους δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά ήτοι: Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντώνης Γρέγος,  Νικόλαος Κούζηλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριος Κουκούτσης.

Για τους πρώην βουλευτές που κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, Μπούκουρα, Αρβανίτη, Μίχο και Αλεξόπουλο, αλλά τους έχει αναγνωριστεί ελαφρυντικό, προτείνει κάθειρξη 5 ετών.

Η συνέχεια της διαδικασίας

Ακολούθως κατά τη το λόγο θα λάβει η υπεράσπιση. Με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων το δικαστήριο αφού προχωρήσει σε διάσκεψη, θα ανακοινώσει την τελική απόφαση του, για το ύψος της ποινής ενός εκάστου κατηγορούμενου.

Πιθανολογείται πως η σημερινή διαδικασία θα εξαντληθεί με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης και αύριο θα ανακοινώσει την απόφασή του επί των ποινών.

Ακολούθως το δικαστήριο θα ασχοληθεί και με το κρίσιμο ζήτημα του ποιοι από τους καταδικασθέντες θα λάβουν ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Ποιοι δηλαδή θα παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της έφεσης της υπόθεσης και ποιοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

Αν το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, σε απόντα κατηγορούμενο, ο γραμματέας της έδρας θα διαβιβάσει στην Εισαγγελία Εκτελέσεως Ποινών διατακτικό με απόσπασμα της απόφασης, ώστε να διαβιβαστεί στην Αστυνομία, η οποία και θα μεριμνήσει για την άμεση σύλληψη του καταδικασθέντα.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει βεβαιώσει, ότι εδώ και ημέρες έχει υπό διακριτική παρακολούθηση τους καταδικασθέντες χρυσαυγίτες, ενώ έχει εκπονηθεί ένα πλήρες σχέδιο για ταυτόχρονες συλλήψεις, εάν χρειαστεί.