Στο σημείο μηδέν ξανά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το Oruc Reis να "αλωνίζει"– Σε ύψιστη επιφυλακή η Αθήνα

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται, σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου, γεγονός που φέρνει και πάλι τις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις, ρθστην κόψη του ξυραφιού.

Το σκάφος απέπλευσε, χθες Τρίτη, από το λιμάνι της Αττάλειας, έχοντας για αρκετές ώρες κλειστό το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού του.

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Με ανοιχτό το εν λόγω σύστημα, η θέση του τώρα δείχνει ότι κινείται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτίως του Καστελλόριζου και επιβραδύνει, γεγονός που σημαίνει πως ίσως εντοπίζει σημείο για την διεξαγωγή των ερευνών, που προανήγγειλε.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον ενημέρωσε  ότι θα θέσει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Η Αθήνα τελεί  σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, με έμπειρους διπλωματικούς αναλυτές να εκφράζουν δημόσια την άποψη ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε, αν χρειαστεί και τις δυνάμεις του ελληνικού Στόλου σε απόλυτη εγρήγορση στο Αιγαίο.

Πώς ερμηνεύεται η νέα πρόκληση Ερντογάν

Η νέα κίνηση Ερντογάν, η οποία ερμηνεύονται είτε ως απόρροια εκνευρισμού από την πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, είτε ως απόπειρα να διευρυνθεί η ατζέντα των διερευνητικών επαφών, κάτι που η Αθήνα παγίως και ευλόγως αρνείται, προκαλούν ήδη δυσφορία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ιδίως δε στο Βερολίνο που είχε αναλάβει έντονη δράση το προηγούμενο διάστημα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Σε αμηχανία η Γερμανία

Η νέα πρόκληση Ερντογάν αιφνιδίασε το Παρίσι αλλά και το Βερολίνο που κινείται σε τεντωμένοι σκοινί στην προσπάθειά του να φέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου, χωρίς να ενεργοποιήσει τις κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας.

Σε μία κίνηση με σημασία, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάϊκο Μάας ανακοίνωσε χθες  ότι ακυρώνει την επίσκεψή του στην Άγκυρα και θα επισκεφτεί διαδοχικά σήμερα τη Λευκωσία και την Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε μη συνετές τις τουρκικές κινήσεις ενώ ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας ακύρωσε προγραματισμένο ταξίδι του στην Αγκυρα και θα επισκεφτεί μόνον τη Λευκωσία και την Αθήνα το μεσημέρι και το απόγευμα σήμερα.

Δυσαρέσκεια στο Παρίσι

Δυσαρέσκεια εξέφρασε και το Παρίσι δια του Υπουργείου Εξωτερικών καλώντας την Άγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

«Η Τουρκία λειτουργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή» δήλωσε από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά το τέλος του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.