Σωρεία προβλημάτων στην Αττική από την κακοκαιρία – Εκτροχιασμός τρένου στη Χαλκίδα (Video)

Σε ποτάμια μετατράπηκαν δρόμοι στο κέντρο και σε περιοχές της Αθήνας, από την καταρρακτώδη βροχή, που έπληξε το λεκανοπέδιο τα ξημερώματα. Το κέντρο της Πυροσβεστικής δέχθηκε πάνω από 125 κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και κοπές δένδρων στην Αττική.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι περιοχές όπου παρουσιάστηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το Ηράκλειο, η Νέα Ιωνία, το Αιγάλεω, το Περιστέρι και το Μοσχάτο, όπου οι κλήσεις για αντλήσεις υδάτων παρουσιάζουν αυξητική τάση, καθώς ανοίγουν τα καταστήματα, πολλά από τα οποία οι ιδιοκτήτες τους τα βρίσκουν πλημμυρισμένα.

Αυξημένη κίνηση επικρατεί μέχρι και αυτήν την ώρα επικρατεί και στους δρόμους, ενώ νωρίτερα το πρόβλημα ήταν πιο έντονο στην Ιερά Οδό και στην οδό Πειραιώς.

Το κύμα κακοκαιρίας, που  «χτύπησε» και την Αττική τα ξημερώματα, έκανε αρκετούς δρόμους στο κέντρο της Αθήνας να πλημμυρίσουν και τα αυτοκίνητα να κινούνται με μεγάλη δυσκολία.

Η ΕΜΥ έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο κακοκαιρίας που θα επικρατήσει μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης (13-10-2020) στη χώρα από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους εντάσεως 7 με 8 μποφόρ, οι οποίοι την Τρίτη θα φτάσουν στο βόρειο Αιγαίο έως 9 μποφόρ

Kαταιγίδα και εκατοντάδες κεραυνοί

Περισσότεροι από 800 κεραυνοί έχουν πέσει τις τελευταίες ώρες στην Αττική με μεγάλη καταιγίδα και πλημμύρες. Υπάρχει προειδοποίηση οι πολίτες να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις.

Το κύμα κακοκαιρίας για το οποίο είχε προειδοποιήσει η ΕΜΥ με έκτακτο δελτίο από το μεσημέρι της Δευτέρας, είναι σε πλήρη εξέλιξη σε όλη την Αττική. Από τα ξημερώματα της Τρίτης βρέχει καταρρακτωδώς.

Τα ξημερώματα, μέσα σε 20 λεπτά πλημμύρισαν δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας και τα αυτοκίνητα κινούνταν με μεγάλη δυσκολία. Πριν από τις 06:00 τα ξημερώματα οι αστραπές και οι βροχές έκαναν τη νύχτα… μέρα.

Εκτός από το κέντρο της Αθήνας, καταρρακτώδης ήταν βροχή και στα βόρεια προάστια.

Η βροχή προκάλεσε και προβλήματα στην κυκλοφορία από νωρίς με συσσώρευση υδάτων στην Αμφιθέα, στη Μεσογείων, στην Βασιλίσσης Σοφίας και αλλού.

Κλήσεις στην Πυροσβεστική

Σύμφωνα με την πυροσβεστική έως και λίγο πριν τις 7 το πρωί είχαν γίνει 40 κλήσεις για άντληση υδάτων με το μεγαλύτερο πρόβλημα να καταγράφεται σε Περιστέρι, Χαϊδάρι, Αιγάλεω, Ηράκλειο και το κέντρο της Αθήνας

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να είναι σύντομο, καθώς τα φαινόμενα θα αρχίσουν να υποχωρούν κατά τη διάρκεια της ημέρας σε όλες τις περιοχές.

Καταστροφές από τη νεροποντή και τους θυελλώδεις ανέμους σε πολλούς δήμους της Αττικής

Στο Νέο Ηράκλειο, η πτώση των δέντρων σε κεντρικές αρτηρίες έχει προκαλέσει έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα και ήδη ο δήμος έχει βγάλει έξω τα συνεργεία προκειμένου να αποκαταστήσει της ζημιές, να απομακρύνει όποιους κορμούς έχουν πέσει, αλλά και όποιους αποτελούν κίνδυνο για πτώση. Ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής μεγάλης έκτασης πλημμύρες. Η ευρύτερη περιοχή είχε και διακοπή ρεύματος για περίπου μισή ώρα.

Τα σημαντικότερα προβλήματα από την κακοκαιρία 

Οι πτώσεις δένδρων και αντικειμένων από τους ισχυρούς ανέμους, που θύμιζαν ανεμοστρόβιλο, κυρίως στην περιοχή του Νέου Ηρακλείου, αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα από την κακοκαιρία που έπληξε γύρω στις 6:00 την Αττική.

Αυτήν την ώρα παραμένει κλειστή η οδός Πλαπούτα, στο Νέο Ηράκλειο, από τρία μεγάλα δένδρα που έχουν πέσει και γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας από την Τροχαία, ενώ κλειστοί -για τον ίδιο λόγο- είναι επίσης οδοί Μαρίνου Αντύπα, Δερβενακίων και Ανατολής.

Ο αέρας έσκισε τέντες, ξεκόλλησε ταμπέλες και άλλα αντικείμενα, σήκωσε ακόμα και κεραμίδια από σπίτια και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, ενώ τα συνεργεία της Πυροσβεστικής εργάζονται πυρετωδώς για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.

Από τις 125 κλήσεις που δέχτηκε μέχρι αυτήν την ώρα η Πυροσβεστική στην Αττική, μόνο 27 ήταν για αντλήσεις υδάτων, καθώς η νεροποντή δεν κράτησε πολύ ώρα, αλλά ήταν αρκετή για να πλημμυρίσουν οι δρόμοι σχεδόν σε όλο το λεκανοπέδιο, ενώ για περίπου 10 λεπτά έκλεισε και η οδός Πειραιώς.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική, λόγω πτώσης δέντρων

Αυτήν την ώρα επικρατεί κίνηση σε όλους τους οδικούς άξονες της Αττικής, αλλά σύμφωνα με την Τροχαία φαίνεται πως έχει πτωτική τάση. Το πρόβλημα παραμένει στη λεωφόρο Κηφισού, όπου επικρατεί μποτιλιάρισμα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Λόγω πτώσης δένδρων διεκόπη, σύμφωνα με την αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής τμήματα της Αττικής:

– Στη λεωφόρο Κύμης, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το Μαρούσι, από το ύψος της συμβολής της με τη λεωφ. Πλαπούτα, στο Νέο Ηράκλειο.

– Στη λεωφόρο Κύμης, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Μεταμόρφωση, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Μαρίνου Αντύπα.

– Στην οδό Μαρίνου Αντύπα, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Φιλοθέης.

– Στην οδό Ανατολής, από το ύψος της οδού Ήρας.

Σε επιφυλακή μέχρι και το απόγευμα η Πυροσβεστική λόγω των καιρικών φαινομένων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ενέργειες της Πυροσβεστικής για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την καταρρακτώδη βροχή και τον δυνατό αέρα στην Αττική και ιδιαίτερα στην περιοχή του Νέου Ηρακλείου.

Σημειώνεται ότι έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στην λεωφόρο Κύμης, στο ρεύμα προς Μαρούσι, όπου είχε διακοπεί λόγω πτώσης τριών δένδρων, τα οποία έκοψαν και απομάκρυναν τα συνεργεία της Πυροσβεστικής.

Συνολικά μέχρι και αυτή την ώρα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Π.Σ. έχει δεχτεί σε όλη την Αττική 195 κλήσεις, εκ των οποίων οι 129 αφορούν σε κοπές δένδρων, 27 σε απομάκρυνση αντικειμένων και 39 για αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα.

Συνολικά επιχειρούν 25 συνεργεία, τα περισσότερα στο Νέο Ηράκλειο.

Εκτροχιασμός τρένου στη Χαλκίδα

Εκτροχιασμός του τρένου προς Χαλκίδα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (13/10) όπου το πρώτο βαγόνι της αμαξοστοιχίας εκτροχιάστηκε λόγω πτώσης βράχου.

Οι επιβάτες έχουν ήδη κατέβει από το τρένο ενώ δεν υπάρχει κάποιος τραυματισμός.

Αυτή την ώρα έχει διακοπεί η ροή των συρμών ενώ στο σημείο βρίσκεται ήδη κλιμάκιο της ΤΡΕΝΟΣΕ ώστε να αποκαταστήσει την βλάβη.

«Σάρωσε» η κακοκαιρία σε Κέρκυρα και Κεφαλλονιά

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρέθηκε η Κέρκυρα και η Κεφαλλονιά, καθώς από τη σφοδρότατη καταιγίδα πλημμύρισαν και πάλι πολλοί δρόμοι.

Ο καιρός σήμερα Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Γρήγορα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί. Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ, γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία: Από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως μέχρι και τις πρωινές ώρες. Στη συνέχεια σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί. Ανέμου: Νότιοι 6 με 7 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Από τις προμεσημβρινές ώρες και από τα δυτικά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. Άνεμοι: Νότιοι 6 με 8 και στο Θρακικό πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ. Βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία: Aπό 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές μέχρι και τις πρωινές ώρες και σταδιακή βελτίωση. Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ και από τις προμεσημβρινές ώρες δυτικοί 5 με 7 με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά μέχρι και τις πρωινές ώρες, στη συνέχεια όμως θα εξασθενήσουν και το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί. Άνεμοι: Νότιοι 6 με 8 μποφόρ, γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 6 με 7 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες μέχρι τις απογευματινές ώρες. Άνεμοι: Νότιοι 6 με 8 μποφόρ, βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και από το βράδυ θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία: Από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που γρήγορα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι τις απογευματινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στα βόρεια τοπικά 8 και πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια έως 25 βαθμούς Κελσίου.