Κωλυσιεργία στη Δίκη της ΧΑ: Τι ισχυρίζεται ο Κ. Πλεύρης - "Προσχηματική αίτηση", καταγγέλλει ο Κ. Παπαδάκης

Το αίτημα του Γιάννη Λαγού για εξαίρεση των μελών του δικαστηρίου ανέπτυξε ο συνήγορός του, Κωνσταντίνος Πλεύρης, ο οποίος διευκρίνισε, ότι ζητά την εξαίρεση τακτικών και αναπληρωματικών μελών, αλλά όχι της εισαγγελέως και του αναπληρωτή εισαγγελέα.

Δίκη Χρυσής Αυγής - Πλεύρης: «Ζητάμε να εξαιρεθούν όλοι, πλην της εισαγγελέως»

Κ. Πλεύρης: «Έχουμε υπόνοιες επηρεασμού του δικαστηρίου από την απόφαση για τους ενόχους της Χρυσής Αυγής»

Ο συνήγορος, ο οποίος διορίστηκε σήμερα στο δικαστήριο, υποστήριξε ότι το αίτημά του αφορά υπόνοιες αμεροληψίας του δικαστηρίου λόγω επηρεασμού από την έκδοση της απόφασης ενοχής και μετά, καθώς και για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας.

Με την έναρξη της τοποθέτησής του, ο κ. Πλεύρης ανέφερε: «Νόμιζα ότι έρχομαι σε δικαστήριο της Γαλλικής Επανάστασης, όπου υπήρχαν πλήθη απ’ έξω που αποδοκίμαζαν τους συνηγόρους των κατηγορουμένων και δεν ξέρω αν θα φύγω υγιής από αυτήν την αίθουσα. Ελπίζω να εγγυάται το δικαστήριό σας τη σωματική μου ακεραιότητα».

Ο κ. Πλεύρης, επικαλούμενος τη συνθήκη για τα δικαιώματα του ανθρώπου, υποστήριξε ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του κατηγορουμένου να τεκμαίρεται αθώος μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης. Και συνέχισε λέγοντας ότι υπό την ανοχή του δικαστηρίου υπήρξε καταιγισμός δηλώσεων μετά την έκδοση για τις ενοχές, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα πολιτικά κόμματα, τα ΜΜΕ και τους διαδηλωτές στον δρόμο.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα - Ο Λαγός κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου | Πρώτη Καθημερινή Εφημερίδα της Ηλείας, νέα από την Ηλεία

«Ελπίζω πως δεν έχετε επηρεαστεί, όμως για την υποβολή της αίτησης εξαίρεσης απαιτείται όχι βεβαιότητα, αλλά απλή υπόνοια. Εδώ είχαμε μια σειρά παραβιάσεων της Αρχής των εξουσιών», σημείωσε.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε «σε πινακίδες “Δεν είναι αθώοι” που αναρτήθησαν στη Βουλή, στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που εκφράζει ικανοποίηση, στην ανακοίνωση της ΠτΔ περί του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και σε ΜΜΕ», τονίζοντας ότι όλα αυτά «συνιστούν ευθεία και βάναυσο παράβαση του τεκμηρίου αθωότητας».

Υποστήριξε, επίσης, ότι υπό την ανοχή του δικαστηρίου μετατράπηκε μία ποινική σε πολιτική δίκη. «Το δικαστήριό σας δεν δικάζει ούτε τον φασισμό ούτε τη δημοκρατία. Δικάζει πράξεις. Ο φασισμός και ο ναζισμός άλλωστε είναι ιδεολογίες. Δεν δικάζονται οι ιδεολογίες. Δεν νικάται ο φασισμός εδώ, ούτε με δικαστικές αποφάσεις. Και σας το λέω εγώ που δεν ανήκω στη Χρυσή Αυγή», επiσήμανε.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Πλεύρης επικαλέστηκε, ακόμη, άρθρο του καθηγητή Ποινικού Δικαίου Ηλία Αναγνωστόπουλου, που αποκάλεσε αίσχος τις συγκεντρώσεις έξω από το δικαστήριο. Επιπλέον, στράφηκε και σε βάρος πολιτικών αρχηγών: «Ήρθαν εδώ πολιτικοί αρχηγοί. Ήρθε εδώ ο κ. Κουτσούμπας και μίλησε για εγκληματική οργάνωση. Ποιος; Αυτός που ο δημοκράτης Γεώργιος Παπανδρέου, ο Γέρος της Δημοκρατίας, χαρακτήρισε το κόμμα του “κόμμα εγκληματικής προδοσίας”».

Στη συνέχεια, μιλώντας για τη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο την ημέρα της απόφασης επί της ενοχής, χρησιμοποίησε τη φράση «ετερόκλητος όχλος», διευκρινίζοντας: «Προβαίνω σε αυτόν τον χαρακτηρισμό γιατί ήταν ανάλογος με αυτόν του κ. Τσίπρα, που χαρακτήρισε ετερόκλητο όχλο εκείνους που διαδήλωναν για τη Μακεδονία».

Το δικαστήριο έχει αποσυρθεί για να αποφανθεί εάν κρίνεται παραδεκτή ή όχι η αίτηση. Εάν κριθεί παραδεκτή για το ζήτημα της εξαίρεσης ή μη των δικαστών, τότε θα αποφανθεί άλλη σύνθεση που θα ανέβει στην έδρα.

Κώστας Παπαδάκης: Προσχηματική η αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου

Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών, ο δικηγόρος των Αιγυπτίων ψαράδων, Κώστας Παπαδάκης υπογράμμισε ότι «η απόφαση του δικαστηρίου επιφύλαξε μια ακόμα συντριπτική ήττα στους κατάδικους ναζιστές, καθώς απέρριψε τα περισσότερα αιτήματά τους για αναγνώριση ελαφρυντικών, αναγνωρίζοντας ελαφρυντικά σε 14 μόνο από τους 57 καταδικασθέντες και απορρίπτοντας για όλους τα ελαφρυντικά της μη τέλεσης εγκληματικών πράξεων, της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας και της μη εύλογης διαρκείας της δίκης».

Εξαίρεση των δικαστών και όχι της εισαγγελέως ζητά ο Λαγός | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Αναφερόμενος στην αίτηση απόρριψης του δικαστηρίου που κατέθεσε, μέσω του δικηγόρου του, ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός, ο κ. Παπαδάκης δήλωσε ότι «σήμερα, μια ιστορική μέρα, που γιορτάζουμε την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, ο ναζιστής Γιάννης Λαγός με τον επίσης ναζιστή, δάσκαλο δικηγόρο του Κωνσταντίνο Πλεύρη, υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου αναφέροντας ότι το δικαστήριο υπέκυψε σε πολιτικές παρεμβάσεις. Πέρα από το ψεύδος της, είναι μια αίτηση απαράδεκτη καταχρηστική και αόριστη νομικά».

Ο κ. Παπαδάκης εξέφρασε την βεβαιότητα και την αισιοδοξία ότι η αίτηση θα απορριφθεί «γιατί πρώτα από όλα, οι ίδιοι οι συνήγοροι ήταν εκείνοι που μέχρι την έκδοση της απόφασης με τις αγορεύσεις τους έπλεκαν το εγκώμιο κάθε μέρα του δικαστηρίου για την πολύχρονη διαδικασία, ευελπιστώντας ότι με αυτό τον τρόπο εκείνοι θα επηρεάσουν τη συνείδηση του για να πετύχουν ευνοϊκή απόφαση. Περιμένουμε συνεπώς την απόφαση του δικαστηρίου για την αίτηση εξαίρεσης, αισιοδοξώντας ότι θα απορριφθεί».

Στην αίτηση εξαίρεσης ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνεται η εισαγγελέας της έδρας, γεγονός που, όπως είπε ο κ. Παπαδάκης, «αναδεικνύει ότι η αίτηση εξαίρεσης γίνεται μόνο και μόνο γιατί δεν τους αρέσει η απόφαση που βγήκε. Ενώ, αντίθετα, η στάση της εισαγγελέως, παρά τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες της, τους είναι αρεστή γιατί ζήτησε να αθωωθούν. Και αυτό και μόνο αρκεί για να αποκαλύψει τον προσχηματικό λόγο της εξαίρεσης που ζητούν».