Εγκληματική οργάνωση ΧΑ: Κανένα ελαφρυντικό για την διευθυντική ομάδα - Εμπλοκή από τον Λαγό

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε στη διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής και συγκεκριμένα στους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παπά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Η μη αναγνώριση ελαφρυντικών στην διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής, έγινε δεκτή με χειροκροτήματα, από το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο.

Στο άκουσμα της είδησης ότι το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους επτά καταδικασθέντες για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης το συγκεντρωμένο πλήθος μπροστά στο Εφετείο ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας «ο λαός απαιτεί οι φασίστες φυλακή».

Συγκεκριμένα:

  • Δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στους 7 που αποτελούσαν το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής
  • Κανένα ελαφρυντικό για τους περισσότερους βουλευτές που έχουν κριθεί ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση
  • Κανένα ελαφρυντικό για τον Γιώργο Ρουπακιά, αλλά και για όσους εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα, στην επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους ψαράδες.
  • Ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν σε όσους είχαν μικρή συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής
  • Ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν στους πρώην βουλευτές της ΧΑ Μπούκουρα, Αλεξόπουλο, Αρβανίτη και Μίχο.

Οι ποινές που προβλέπονται

Για την ηγετική ομάδα που κρίθηκε ένοχη για εγκληματική οργάνωση προβλέπεται κάθειρξη από 5 έως 15 έτη, ενώ για τα μέλη από 5 έως 10.

Εάν δοθεί π.χ. ένα ελαφρυντικό σε άτομο που καταδικάστηκε ως διευθυντικό στέλεχος εγκληματικής οργάνωσης, η προβλεπόμενη ποινή πέφτει από τα 5-15 έτη στα 2-8 έτη κάθειρξης. Το ίδιο ισχύει για και όποιον καταδικάστηκε ως συνεργός στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά και για τους δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών.

Ανάλογη μείωση υπάρχει και για τα απλά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, όπου η ποινή πέφτει στα 1-6 έτη από τα 5-10 που ήταν αρχικά, ενώ τυχόν αναγνώριση ελαφρυντικού θα «σπάσει» τα ισόβια για τον Γιώργο Ρουπακιά.

Οι αρχικές εκτιμήσεις πως η διαδικασία της απόφασης του δικαστηρίου θα ολοκληρωνόταν σε δύο, το πολύ τρεις δικασίμους αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξες, αφού από την Τετάρτη έως την Παρασκευή η διαδικασία αναλώθηκε στις τοποθετήσεις των δικηγόρων υπεράσπισης, που πήραν δύο φορές τον λόγο ο καθένας ώστε να απαντήσουν εκτενώς στην πρόταση της εισαγγελέως της έδρας – μία πρόταση που ξεσήκωσε αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές.

Οι κατηγορούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για την αρχική απόρριψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των αιτημάτων τους, με τις… εξηγήσεις που έδωσε στη συνέχεια η εισαγγελέας κ. Αδαμαντία Οικονόμου πως παραμένει πιστή στην πρότασή της περί μη ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης, να σχολιάζεται αρνητικά από την πλευρά των θυμάτων.

Εμπλοκή: Στο παρά πέντε, αίτημα εξαίρεσης του Δικαστηρίου, από τον Λαγό

Αίτημα εξαίρεσης του Δικαστηρίου υπέβαλε ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, επικαλούμενος προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας και προκατάληψης του δικαστηρίου προς το πρόσωπό του, σε μία κατάφωρη προσπάθεια να κωλυσιεργήσει τις διαδικασίες προς την ολοκλήρωση της ιστορικής δίκης.

Ο Γιάννης Λαγός ζήτησε τον λόγο από το Δικαστήριο, ενώ είχαν ήδη εκφωνηθεί τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν σε κατηγορούμενους, πλην της ηγετικής ομάδας τη Χρυσής Αυγής.

«Θεωρώ ότι υπήρχε προκατάληψη στο πρόσωπό μου και παρεμβάσεις άμεσες και έμμεσες και από τον πρωθυπουργό της χώρας, που σας πίεσαν. Για τον λόγο αυτό, ζητώ την εξαίρεση όλων των μελών του δικαστηρίου. Σε λίγο θα προσέλθει ο συνήγορος κύριος Κωνσταντίνος Πλεύρης για να αναπτύξει το αίτημά μου», ανέφερε ο Γ. Λαγός.

Η Πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη, τον ρώτησε ποιους εννοεί, λέγοντας “εναντίον μας”, ποιους εκπροσωπεί.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το δικαστήριο διέκοψε για μισή ώρα προκειμένου να προσέλθει ο διορισθείς από τον κ. Λαγό συνήγορος Κωνσταντίνος Πλεύρης, ο οποίος είναι καθ’ οδόν, όπως αναφέρθηκε.

Εμπλοκή στη Δίκη της Χρυσής Αυγής: Αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου κατέθεσε ο Γιάννης Λαγός

Ο Γ. Λαγός, ο οποίος απειλούσε προ ολίγων ωρών “να εξευτελίσει”, τους “ρουφιάνους αντιφασίστες”, όπως ευθαρσώς αποκάλεσε τον λαό, που αντιμάχεται τον νεοναζισμό, κυριολεκτικά στο παρά πέντε της απόφασης επί των ποινών, κατηγόρησε το Δικαστήριο, ότι “μεροληπτεί εναντίον τους” και υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης, προκαλώντας εμπλοκή της διαδικασίας, λίγο πριν την ολοκλήρωσή της.

Το Δικαστήριο διέκοψε για μισή ώρα. Σε περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημά του καταδικασθέντος ευρωβουλευτή,  αυτό παραπέμπεται ώστε να κριθεί, από άλλο δικαστήριο, καθώς δεν είναι δυνατόν το ίδιο το Δικαστήριο της εμβληματικής δίκης της ΧΑ, να αποφασίσει επί της εξαίρεσής του.

Το γεγονός προκαλεί εμπλοκή στην δίκη, “κυριολεκτικά στο παρά ένα δευτερόλεπτο πριν την απόφαση επί των ποινών”, όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου, για τον ΣΚΑΪ.

Η διαδικασία επί των ποινών σε κάθε περίπτωση, ξεκινά

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα - Σε ποιους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά - Ατέχνως

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία ορίζει πως μετά την ανακοίνωση για τα ελαφρυντικά, ξεκινά η διαδικασία επί των ποινών, για την οποία και πάλι τοποθετούνται εισαγγελέας και δικηγόροι υπεράσπισης, πριν το δικαστήριο αποσυρθεί για να αποφασίσει ξανά τις ποινές που θα επιβάλλει. Κατόπιν, ακολουθεί συζήτηση επί των αιτημάτων αναστολής, όπου θα αποφασιστεί εάν και σε ποιους από τους ενόχους θα δοθεί το δικαίωμα να μείνουν εκτός φυλακής, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε τελικά να γίνει δεκτή μία ελαφρυντική περίσταση που περιλαμβανόταν στον παλιό Ποινικό Κώδικα, ωστόσο οι καταδικασθέντες έχουν ζητήσει και άλλα ελαφρυντικά, όπως του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση του αδικήματος και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Το δικαστήριο έχει καταδικάσει ως διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής και συγκεκριμένα τους Ν. Μιχαλολιάκο, Γ. Λαγό, Η. Κασιδιάρη, Χ. Παππά, Η. Παναγιώταρο, Γ. Γερμενή και Α. Ματθαιόπουλο.

Όλους αυτούς δηλαδή που αποτελούσαν το Πολιτικό Συμβούλιο της οργάνωσης. Με άλλα λόγια, έκρινε πως την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης αποτελεί η «κορυφή της πυραμίδας», δηλαδή ο αρχηγός, αλλά και οι αμέσως επόμενοι στην ιεραρχία – μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της εγκληματικής οργάνωσης.