Η ώρα της απόφασης που θα κρίνει το ύψος των ποινών - Τρίτη & 13 η επιβολή τους, στους χρυσαυγίτες

Η καθοριστική απόφαση του δικαστηρίου μετά την ετυμηγορία του επί της ενοχής θα ανακοινωθεί σήμερα το πρωί, οπότε η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της πολύωρης διάσκεψης του, για τα ελαφρυντικά.

Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 το πρωί οπότε, εκτός απροόπτου συμβάντος, η κα Λεπενιώτη θα αναγνώσει την κρίση του δικαστηρίου για το αν συντρέχουν λόγοι για την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων και σε ποιους εκ των κατηγορουμένων.

Δίκη Χρυσής Αυγή: Ποια είναι η Μαρία Λεπενιώτη - Η δικαστής που έβγαλε την  ιστορική απόφαση

 Με τη γνωστοποίηση από το δικαστήριο της κομβικής σημασίας απόφασης του για τα ελαφρυντικά, θα γίνει και αντιληπτό το πλαίσιο των ποινών που θα επιβληθούν.

Όπως επισημαίνει η συντάκτης του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Τζούλη Βινιεράτου, το Δικαστήριο δεν είναι υποχρεωμένο να αναγνωρίσει ελαφρυντικά αν κρίνει ότι η προσωπικότητα, τα εγκλήματα και η μορφή της δράσης των καταδικασθέντων αποτελούν στοιχεία επικινδυνότητας. Κάτι τέτοιο, εκτιμάται από πολλούς νομικούς ότι δεν είναι απίθανο στην περίπτωση των επτά καταδικασθέντων για την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι σύμφωνα με την απόφαση έχουν διαρκή δράση από το 2008 έως και το 2013.

Η σημερινή διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με την αγόρευση της Εισαγγελέας επί των ποινών και αμέσως μετά ακολουθούν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης.

Στη σημερινή διαδικασία έχει ανακοινώσει ότι θα παραβρεθεί ο καταδικασμένος ως μέλος της διευθυντικής ομάδας της εγκληματικής οργάνωσης, ευρωβουλευτής, Γιάννης Λαγός ο οποίος έχει ζητήσει και συγκέντρωση σε συμπαράσταση του έξω από το Εφετείο. Την εν λόγω κινητοποίηση απαγόρευσε με ανακοίνωσή της το βράδυ της Κυριακής η ΕΛ.ΑΣ., ενώ σήμερα το Εφετείο έχουν κυκλώσει διμοιρίες ΜΑΤ, τα μέτρα είναι δρακόντεια, ενώ ισχύουν και ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Εντός του Δικαστηρίου, σημειώνεται πως ο καταδικασθείς δεν έχει δικαίωμα λόγου σε αυτήν την φάση της δίκης.

Μαρία Λεπενιώτη: Η Αρεοπαγίτης που έκρινε εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή  - Iliaweb Νέα απο την Ηλεία

 

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έχει κρίνει ενόχους 57 κατηγορούμενους, με επτά να έχουν κηρυχθεί ένοχοι για πλημμελήματα. Από τους υπόλοιπους 50, επτά πρώην βουλευτές, κρίθηκαν ως ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης και οι υπόλοιποι 43 μέλη της.

Στους 43 καταδικασθέντες για ένταξη περιλαμβάνονται και οι καταδικασθέντες για τα κακουργήματα που αφορούν την δολοφονία Φύσσα και την επίθεση κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών, αλλά και ένας από την ομάδα που είχε επιτεθεί σε στελέχη του ΠΑΜΕ, υπόθεση που μετατράπηκε σε πλημμέλημα.

Το πλαίσιο των ποινών για εγκληματική οργάνωση είναι 5- 15 έτη για την ηγετική ομάδα και 5-10 έτη για τα μέλη της Χρυσής Αυγής, που το Δικαστήριο έκρινε ότι είναι εγκληματική οργάνωση, που δρούσε υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος.

Η επιβολή των ποινών στους καταδικασθέντες, ακολουθεί το πιθανότερο αύριο Τρίτη και 13 και κατόπιν τούτου η Πρόεδρος της Έδρας Μαρία Λεπενιώτη, θα κηρύξει την λήξη της πιο εμβληματικής και σημαντικής δίκης ναζιστών, μετά την Νυρεμβέργη, όπως έχει χαρακτηριστεί από διεθνή ΜΜΕ, που την παρακολούθησαν, κάνοντας την ανακοίνωση της ετυμηγορίας την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, να κάνει, με πηχυαίους τίτλους τον γύρο του κόσμου.