Κορωνοϊός: Στο 50% η πληρότητα στην εστίαση, για τις "κόκκινες" περιοχές - Ποιες είναι

Στο 50% της πληρότητάς της θα λειτουργεί από αύριο η εστίαση, σε όσες περιοχές της χώρας έχουν χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση του κορωνοϊού.

Επιπλέον οι καθήμενοι περιορίζονται στους 4 και προβλέπονται αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, ενώ τα εν λόγω καταστήματα, θα εξακολουθήσουν να κατεβάζουν ρολά από τις 12 τη νύχτα μέχρι τις 5 το πρωί.

Προβλέπεται δε, αναλογία τετραγωνικών μέτρων ανά άτομα σε χώρους μουσείων και στους αρχαιολογικούς χώρους.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σημειώνει: «Από αύριο στις περιοχές υψηλού κινδύνου ‪covid19.gov.gr/covid-map/‬ εφαρμόζονται ενδεικτικά: 1) στην εστίαση 50% πληρότητα, 4 καθήμενοι, αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, ‪00:00-05:00‬ κλειστά 2) αναλογία τμ/άτομα σε χώρους μουσείων, αρχαιολογικών χώρων κλπ. @MinDevGR @AdonisGeorgiadi».

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε: «Έχουμε υποχρέωση όλοι μας να οδηγήσουμε τις περιοχές υψηλού επιδημιολογικού φορτίου σε ηπιότερο επίπεδο, προκειμένου να βγούμε από την κρίση με ασφάλεια. Η υπευθυνότητα όλων μας θα κρίνει την απόδοση των μέτρων».

Οι”κόκκινες” περιοχές

Στο επίπεδο υψηλού κινδύνου βρίσκονται σύμφωνα με τον χάρτη του ΕΟΔΥ: Αττική, Αχαΐα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Σαντορίνη, Μύκονος, Σάμος, Κέα – Κύθνος, Λέσβος, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη και Πέλλα.

Ειδικότερα για τις πορτοκαλί περιοχές, ο ΕΟΔΥ επισημαίνει:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό
4 άτομα ανά τραπέζι
Στο 50% η πληρότητα από αυτή που αναγράφεται στην άδεια
Αποστάσεις τραπεζο-καθισμάτων
Κλειστά 00.00-05:00, (εξαιρούνται τα καταστήματα που παρέχουν υπηρεσίες Take away – delivery, με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ).

Μάσκα στην αναμονή στα εστιατόρια – Χωρίς εξαιρέσεις οι 4 ανά τραπέζι

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο στην Αττική και τις άλλες «πορτοκαλί» περιοχές, εξήγησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο γενικός γραμματέας του Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Τα μέτρα αυτά θα έχουν ισχύ για 12 ημέρες και θα ληφθούν ξανά αποφάσεις ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε ότι τόσο οι εστιάτορες στην Αττική όσο και στις άλλες περιοχές με σοβαρό επιδημιολογικό φορτίο, πρέπει από αύριο να προσαρμοστούν σε αυτά τα νέα μέτρα.

Εξήγησε ότι ο περιορισμός για τέσσερα άτομα ανά τραπέζι είναι οριζόντιος και δεν εξαιρεί μέλη της ίδιας οικογένειας.

Επίσης τόνισε ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την αναμονή στα εστιατόρια και τα καταστήματα εστίασης.