Δίκη Χρυσής Αυγής: Εμμένει στην πρότασή της η εισαγγελέας – Τι απαντά στους συνηγόρους των καταδικασθέντων

Με τοποθέτηση της Εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, εμβόλιμα στην διαδικασία των δευτερολογιών, ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου.

Η εισαγγελέας έδωσε τη δική της απάντηση στις απέναντι στις αντιδράσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής , τονίζοντας ότι εμμένει στην πρότασή της επί της ουσίας της υπόθεσης για το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης.

αδαμαντία οικονόμου | ΣΚΑΪ

Η εισαγγελέας της Έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, ζήτησε και έλαβε τον λόγο με αφορμή, όπως συγκεκριμένα είπε, τις λεκτικές επιθέσεις που δέχθηκε χθες από συνηγόρους υπεράσπισης, λόγω της πρότασής της για απόρριψη ελαφρυντικών σε όσους έχουν κριθεί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, Παραμένω πίστη στην πρόταση μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου.

Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της πρότασής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση” είπε η εισαγγελική λειτουργός.

Αναλυτικά, η εισαγγελέας είπε:

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πιστή στην πρότασή μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση, με γνώμονα τους κανόνες δικαίου.

Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Η κρίση για τα ελαφρυντικά ανήκει στο δικαστήριο».

αδαμαντία οικονόμου | Το Κουτί της Πανδώρας

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις αντιδράσεις των συνηγόρων, η εισαγγελέας της έδρας άλλαξε την πρόταση της, προτείνοντας την ελαφρυντική περίσταση του άρθρου 187 παρ 6, όχι μόνο για τους 3 κατηγορούμενους, όπως έκανε αρχικά, αλλά σε όλους τους κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και δεν κατηγορούνται για άλλο κακούργημα.

Σήμερα  η απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά

Σήμερα Παρασκευή το απόγευμα, εκτός απροόπτου, αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά των κατηγορουμένων και πιθανότατα το βράδυ θα ανακοινωθεί και η απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών.

Όπως φαίνεται, η σημερινή συνεδρίαση, η 455η της δίκης της Χρυσής Αυγής, θα είναι και αυτή που θα κρίνει την “ανάλογη και δίκαιη τιμωρία” που επιτάσσει ο νόμος με την επιμέτρηση των ποινών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Οι εκτιμήσεις είναι πως σήμερα το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές και πως η 456η συνεδρίαση -πιθανότατα την Δευτέρα- θα είναι η πλέον κρίσιμη για τους καταδικασθέντες, καθώς τότε θα κριθεί το ζήτημα της φυλάκισης.

Η τοποθέτηση της Εισαγγελέως, που φαίνεται να προκαλεί πολλά σχόλια στο νομικό κόσμο με πρώτους του συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής που την χαρακτηρίζουν νομικά εσφαλμένη, φαίνεται να αναγκάζει την υπεράσπιση να τοποθετηθεί με πιο οργανωμένη νομική τεκμηρίωση των αιτημάτων της, καθώς οι πρώτες τοποθετήσεις που έγιναν, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, περιείχαν πιο διευρυμένες αιτιολογίες για τα ελαφρυντικά, όπως η αγάπη στα ζώα, ο γάμος με την ίδια γυναίκα, η χριστιανική πίστη, ο εθελοντισμός και άλλα.

Έτσι, παρά τις 11 ώρες που διήρκεσαν οι αγορεύσεις μετά την ανακοίνωση της επί της ενοχής απόφασης, πλέον -μετά τη θέση της κας Αδαμαντίας Οικονόμου, οι εκπρόσωποι των κατηγορουμένων φαίνεται να επιθυμούν να δώσουν μία αυστηρά “πιο νομική” μάχη, επικαλούμενοι νομολογία, αποφάσεις κ.α.

Σήμερα αναμένεται και η ολοκλήρωση των αγορεύσεων με την τοποθέτηση των πλέον των 20 συνηγόρων, μεταξύ αυτών και εκείνοι που εκπροσωπούν τους πρώην βουλευτές και την διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, όπως δικαστικά κρίθηκε την  Τετάρτη 7 Οκτωβρίου του 2020, η Χρυσή Αυγή.

Είναι και εκείνοι, που υπολείπονται από τον κατάλογο των 57 κριθέντων ενόχων, εκ των οποίων οι 50 είναι για εγκληματική οργάνωση, οι 7 για την διεύθυνσή της και οι υπόλοιποι για ένταξη στους κόλπους της εν λόγω οργάνωσης, που “δρούσε υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος”, όπως έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.