Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής: «Δώρο στην Χρυσή Αυγή» η κατάργηση έκπτωσης των πολιτικών δικαιωμάτων

Συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης των καταδικασθένων πλέον, κατηγορούμενων στην πολύκροτη Δίκη της Χρυσής Αυγής, για τα ελαφρυντικά, με τη συνεδρίαση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, να ξεκινάει στις έντεκα το πρωί.

Χθες Πέμπτη, η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να δοθεί μία ελαφρυντική περίσταση που αφορά μη συμμετοχή μέλους σε κακουργηματική πράξη εγκληματικής οργάνωσης, ερμηνεύοντας τη διάταξη 187 του ποινικού κώδικα παράγραφος 6.

Η εισαγγελική πρόταση δεν αφορούσε την διευθυντική ομάδα αλλά μόνο όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και δεν έχουν τελέσει ή δεν βαρύνονται με κακουργηματική πράξη που σχετίζεται με αυτήν.

Η συνεδρίαση χθες Πέμπτη ξεκίνησε στις 12:30 και διεκόπη στις 19:00.

Σήμερα ισχύουν και πάλι έκτακτα μέτρα ρύθμισης της κίνησης περιμετρικά του Εφετείου.

Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής: «Δώρο στην Χρυσή Αυγή» η κατάργηση έκπτωσης των πολιτικών δικαιωμάτων - Parallaxi Magazine

Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Κώστας Παπαδάκης, για τα ελαφρυντικά που διεκδικούν οι συνήγοροι υπεράσπισης

Με δηλώσεις έξω από το Εφετείο, και ενώ συνεχιζόταν η διαδικασία, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης, αναφέρθηκε στο θέμα των ελαφρυντικών που διεκδικούν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

«Η ελαφρυντική περίσταση της μη τέλεσης αξιόποινων πράξεων που αναφέρεται στο άρθρο 187 παράγραφος 6 του παλιού Ποινικού Κώδικα που επικαλούνται οι υπερασπιστές, εφαρμόζεται όταν η μη τέλεση εγκληματικών πράξεων αφορά την εγκληματική οργάνωση και όχι όταν μια εγκληματική οργάνωση στην οποία έχει καταδικαστεί κάποιος για ένταξη, έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις αλλά δεν έχει τελέσει ο ίδιος.

Αυτό προκύπτει ευθέως, τόσο από την εισηγητική έκθεση του νόμου, όσο και από ένα βιβλίο, το σύγγραμμα «Ασφάλεια και Ελευθερία» του Ιωάννη Μανωλεδάκη, το οποίο έκαναν σημαία στις αγορεύσεις τους πριν οι συνήγοροι υπεράσπισης, αλλά τώρα το ξέχασαν, διότι αυτά τα οποία γράφει είναι αντίθετα με αυτά τα οποία υποστηρίζουν», ανέφερε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής».

Δίκη Χρυσής Αυγής: Την Παρασκευή η απόφαση για τα ελαφρυντικά

Με αιχμή προς την εισαγγελέα της Έδρας, ο κ. Παπαδάκης υποστήριξε ότι «τουλάχιστον η εισαγγελέας όφειλε να το έχει διαβάσει. Ο σκοπός για τον οποίο καθιερώθηκε αυτό το ελαφρυντικό, είναι ότι κάποιο μέλος εγκληματικής οργάνωσης που πράγματι είναι αδρανής και δεν έχει τελέσει αυτά που σχεδιάζει, να μπορεί να αντιμετωπίζεται επιεικέστερα.

Όχι όμως κάποιος που βρίσκεται σε μια οργάνωση που έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις, που αυτός το ξέρει και επειδή ο ίδιος δεν έχει συμμετάσχει στην τέλεση τους να παίρνει ελαφρυντικό.

Συνεπώς, η απονομή της δικαιοσύνης απαιτεί την απόρριψη για όλους τους κατηγορούμενους του ελαφρυντικού αυτού και οφείλουν όσοι δεν έχουν ανοίξει στην εισηγητική έκθεση του νόμου και το βιβλίο του Γιάννη Μανωλεδάκη, το οποίο όπως είπαμε οι ίδιοι οι συνήγοροι υπεράσπισης το ανέφεραν δυο και τρεις φορές στις αγορεύσεις τους, να κάτσουν να το διαβάσουν».

Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής για πολιτικά δικαιώματα της ΧΑ: Δεν υφίσταται αδιέξοδο - Η Βραδυνή

Τι ανέφερε σχετικά με τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων

Νωρίτερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, σε άλλες δηλώσεις του ο Κώστας Παπαδάκης διαπίστωσε ότι «ο νέος ποινικός κώδικας έχει πράγματι καταργήσει την παρεπόμενη ποινή της στερήσεως των πολιτικών δικαιωμάτων» αλλά, όπως τόνισε ο ίδιος, δεν υφίσταται «αδιέξοδο» και «δεν είναι αδύνατη η αντιμετώπιση» με την προσθήκη του ασυμβίβαστου μέσω της αλλαγής της εκλογικής νομοθεσίας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης «η αντιμετώπιση του αποκλεισμού δεν είναι θέμα αποκλειστικά του Ποινικού Κώδικα και μπορεί να λυθεί άμεσα, χωρίς να υπάρχει αναδρομικότητα», μάλιστα «έστω και χωρίς η καταδίκη να είναι αμετάκλητη».

Ο κ. Παπαδάκης εξήγησε ότι δεν πρέπει να συγχέεται η διαδικασία της κατάθεσης καταστατικού στον Άρειο Πάγο με τον αποκλεισμό από την εκλογική διαδικασία. «Ο Άρειος Πάγος θα αντιμετωπίσει μια νέα πραγματικότητα και θα αναλάβει τις ευθύνες του και είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει δικαιοσύνη» υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης.

Για «δώρο στην Χρυσή Αυγή» έκανε λόγο χαρακτηριστικά ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής αναφερόμενος στην κατάργηση της έκπτωσης των πολιτικών δικαιωμάτων «μαζί με άλλα πολλά» όπως η μείωση των ποινών και το ελαφρυντικό της μη εύλογης διαρκείας της δίκης, αλλά όπως υπογράμμισε ξανά «δεν υπάρχουν αδιέξοδα ως προς τη μη συμμετοχή σε εκλογές».

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα η απόφαση για τα ελαφρυντικά | LiFO

Κανένα ελαφρυντικό για την ηγετική ομάδα

Νωρίτερα την Πέμπτη η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εισηγήθηκε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό όσον αφορά στην ηγετική ομάδα της οργάνωσης.

Συγκεκριμένα η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου απορρίπτει τα ελαφρυντικά για τους επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Χρήστο Παπά και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Το ίδιο ισχύει και για όποιον κατηγορούμενο έχει και άλλη κακουργηματική πράξη που να συνδέεται με την οργάνωση, όπως ο Γιώργος Ρουπακιάς, οι δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν, οι συνεργοί στη δολοφονία Φύσσα, οι καταδικασθέντες για Αντίπνοια, Συνεργείο, οι κατηγορούμενοι για επίθεση στους αλιεργάτες κλπ.

Για τους υπόλοιπους, η εισαγγελέας βελτίωσε την αρχική της πρόταση περί ελαφρυντικών μετά την δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης, προτείνοντας την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου (όπως οριζόταν με τον παλιό Ποινικό Κώδικα που άλλαξε τον Ιούνιο του 2019), για όσους έχουν ενοχή για πλημμελήματα και για όσους έχουν ενοχή για ένταξη για εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν εμπλέκονται σε βαριές εγκληματικές δραστηριότητες.

Αρχικά, η εισαγγελέας είχε ζητήσει να αναγνωριστεί μόνο ο σύννομος βίος (άρθρο 187/παρ.6) στους κατηγορούμενους πρώην βουλευτές Ευστάθιο Μπούκουρα, Δημήτριο Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, προκαλώντας αντιδράσεις από την υπεράσπιση.

Δίκη Χρυσής Αυγής: H ώρα των ελαφρυντικών - Αντίστροφη μέτρηση για τις ποινές - CNN.gr

Πότε θα ανακοινωθούν οι ποινές

Βάσει της διαδικασίας, αφού ανακοινωθεί η απόφαση για τα ελαφρυντικά, στη συνέχεια το δικαστήριο θα συζητήσει επί των ποινών. Ακολούθως, η εισαγγελέας θα κάνει την εισήγησή της για το ύψος των ποινών.

Πληροφορίες που επικαλέστηκε ο ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι η τελική απόφαση για ποινές και για το ποιος θα οδηγηθεί στη φυλακή, θα εκδοθεί, πιθανότατα, τη Δευτέρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, υπάρχει πιθανότητα να συνεχιστεί η δίκη και το Σάββατο.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι άλλοι έξι πρώην βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αντιμετωπίζουν ποινές από πέντε έως δεκαπέντε χρόνια.

Για τα μέλη της οργάνωσης, η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο της ποινής των 5 έως 10 ετών σε 1 έως 5 έτη.