Δίκη Χρυσής Αυγής: Διεκόπη η συνεδρίαση-Την Παρασκευή η απόφαση για τα ελαφρυντικά

Χωρίς να ληφθεί απόφαση για την αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών, το δικαστήριο διέκοψε για αύριο στις 11 το πρωί, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι δευτερολογίες συνηγόρων υπεράσπισης των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα, αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση επί των ελαφρυντικών και στη συνέχεια το δικαστήριο θα προχωρήσει στην ανακοίνωση των ποινών, αφού προηγηθεί η πρόταση της Εισαγγελέως. Η τελική απόφαση όσον αφορά τις ποινές που θα επιβληθούν  και για το ποιος τελικά θα οδηγηθεί στη φυλακή, ενδεχομένως να εκδοθεί τη Δευτέρα.

Απόρριψη ελαφρυντικών για όσους κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

Υπενθυμίζεται ότι ,νωρίτερα σήμερα, η εισαγγελέας και στη νέα της πρόταση ζήτησε να απορριφθούν όλα τα ελαφρυντικά για όσους κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Αναγνώριση ελαφρυντικού πρότερου έντιμου βίου

Η εισαγγελέας βελτίωσε την αρχική της πρόταση περί ελαφρυντικών μετά την δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης, προτείνοντας την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου (όπως οριζόταν με τον παλιό Ποινικό Κώδικα ο οποίος άλλαξε τον Ιούνιο του 2019) για τους εξής κατηγορούμενους:

– Όσους έχουν ενοχή για πλημμελήματα

– Όσους έχουν ενοχή για ένταξη για εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν εμπλέκονται σε βαριές εγκληματικές δραστηριότητες, όπως η δολοφονία Φύσσα και λοιπά.

Αρχικά η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου ( κατά το νέο κώδικα) μόνο για τους στους κατηγορούμενους πρώην βουλευτές Ευστάθιο Μπούκουρα, Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου. Για τους υπολοίπους καταδικασθέντες η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών.

Εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου: «Εισηγούμαι την απόρριψη συλλήβδην όλων των ελαφρυντικών για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους»

Η εισαγγελέας επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Είναι αντιφατικό εφόσον κρίνονται από το δικαστήριό σας ως δράστες ανθρωποκτονίας και απόπειρας ανθρωποκτονιών και εγκλημάτων που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα να αναμένετε εγώ να ζητάω ελαφρυντικά. Εισηγούμαι την απόρριψη συλλήβδην όλων των ελαφρυντικών για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους».

Εντούτοις, μετά τις δευτερολογίες των δικηγόρων και την υποβολή νέων αιτημάτων με βάση τον παλιό ποινικό κώδικα η εισαγγελική πρόταση άλλαξε.Σε κάθε περίπτωση η πρότασή της δεν αφορά εκείνους που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.