Επιφυλακή & τοπικές παρεμβάσεις για την ανάσχεση της Covid-19

Σε επιφυλακή παραμένουν οι ειδικοί της αρμόδιας επιτροπής για τον κορωνοϊό και η κυβέρνηση για την εξέλιξη της επιδημίας ιδιαίτερα στην Αττική.

Τα ημερήσια κρούσματα μοιάζει πλέον, να δείχνουν τάση σταθεροποίησης, γεγονός που έχει βάλει τη λήψη νέων μέτρων στο… pause, και αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται κάποιο πρόσθετο μέτρο όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.

Η «μάχη» δίνεται σε τοπικό επίπεδο, μέσω εκτεταμένου τέστινγκ, ειδικά για τις επιβαρυμένες γειτονιές της Αθήνας, αλλά και με μίνι καραντίνες σε περιοχές με μεγάλο φορτίο. Τέτοιες είναι η Αχαΐα και τα Ιωάννινα, όπου επιβλήθηκαν χθες ειδικοί περιορισμοί. Παράλληλα, επιδιώκεται η ανακοπή πιθανών υπερμεταδόσεων. Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση του πρωθυπουργού δεν θα πραγματοποιηθούν την 28η Οκτωβρίου μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις.

Την ανακοίνωση έκανε ο κ. Πέτσας κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ερωτηθείς σχετικά με επιπλέον μέτρα, στο λεκανοπέδιο της Αττικής ειδικά που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπήρξε κατηγορηματικός αναφέροντας ότι τώρα δεν εξετάζεται ούτε η καθολική χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ούτε κανένα άλλο επιπλέον μέτρο.

«Η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι μια εικόνα σταθεροποίησης κι όχι εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων, όπως υπήρχε ανησυχία. Τα στοιχεία του Σαββατοκύριακου ήταν σχετικά ενθαρρυντικά. Περιμένουμε αυτές τις ημέρες που έχουμε κάνει αρκετά tests με τις κινητές μονάδες σε γειτονιές της Αθήνας, όπως στον Άγιο Παντελεήμονα, να δούμε ποιο είναι το επιδημιολογικό φορτίο.

Θετικό στοιχείο επίσης είναι ότι ο δείκτης θετικότητας στο σύνολο των tests που πραγματοποιούνται παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα, πολύ χαμηλότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτά όλα εκτιμώνται θετικά», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αναμένει από τους ειδικούς την αποτίμηση των μέτρων που ελήφθησαν πριν από 10 με 15 ημέρες και την προβολή τους για τις επόμενες ημέρες.

«Εάν συνεχίσουμε έτσι, δεν χρειάζεται λήψη νέων μέτρων. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να εφαρμόζουμε τα μέτρα. Ιδίως σε επαγγελματικούς χώρους, σε χώρους κοινωνικής φροντίδας, όπως τα γηροκομεία και γενικά εκεί που μπορεί να υπάρχουν συρροές, όπως είδαμε και την περίπτωση του εργοστασίου στη Σκύδρα. Προσοχή, λοιπόν, εφαρμογή των μέτρων και όλα θα πάνε καλά», ανέφερε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα συνεχίζει να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η εξαιρετικά επιβαρυμένη και επίφοβη κατάσταση στην Αθήνα

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε επιπλέον 303 κρούσματα κορονοϊού και ο συνολικός αριθμός όσων έχουν νοσήσει στην Ελλάδα ξεπέρασε τις 20.000. Τα 167 από τα νέα περιστατικά εντοπίζονται στην Αττική, που συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της Covid-19. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχονταν μέχρι χθες σε 83, ενώ υψηλός ήταν ο αριθμός των νέων θανάτων χθες (οκτώ), ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στα 417 θύματα.

Οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ «οργώνουν» το κέντρο της Αθήνας διενεργώντας γρήγορα τεστ σε «κόκκινες» πλατείες και γειτονιές. Στο πλαίσιο των στοχευμένων παρεμβάσεων ειδικά για τον Δήμο Αθηναίων, ξεκινά από σήμερα η λειτουργία ως μικρών κέντρων για διαγνωστικά τεστ οκτώ Λεσχών Φιλίας της πόλης.

Σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, η εξυπηρέτηση θα γίνεται αυστηρά με ραντεβού. Ο ενδιαφερόμενος κάτοικος Αθηναίων θα επικοινωνεί με τη Λέσχη Φιλίας που εξυπηρετεί τη γειτονιά του και θα ενημερώνει για την κατάστασή του προκειμένου να αξιολογηθεί η ανάγκη να γίνει test Covid-19 (κυρίως όταν υπάρχουν συμπτώματα σε ευπαθείς ομάδες ή σε περίπτωση έκθεσης με επιβεβαιωμένο κρούσμα).

Οι οκτώ Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων, που βρίσκονται σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, ανοίγουν αποκλειστικά και μόνο για τη διενέργεια των rapid tests Covid-19 και θα λειτουργούν από τις 09.00 έως τις 14.00. Για τη διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων κατοίκων μπορούν επίσης να επικοινωνούν με τον αριθμό 1595.

Συναγερμός και στη Λάρισα

Μετά την Αχαΐα, την Πέλλα και τα Ιωάννινα, σε υψηλό επίπεδο είναι ο συναγερμός για ενδονοσοκομειακές εστίες της Covid-19 και στην Λάρισα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, νοσηλευτής χειρουργείου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας βρέθηκε θετικός, με αποτέλεσμα να κλείσουν δύο χειρουργικές αίθουσες. Επίσης, στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας εντοπίστηκε και δεύτερος γιατρός θετικός.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΠΟΕΔΗΝ, 105 υγειονομικοί βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια αυτή την περίοδο και 250 έχουν νοσήσει μετά το καλοκαίρι. Από την αρχή της επιδημίας στη χώρα μας το σύνολο των εργαζομένων στα νοσοκομεία που έχουν κολλήσει τον ιό ξεπερνά τους 700.