Τσιόδρας από το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα: «Η Αθήνα δεν πάει καλά»

«Η διασπορά σε τέτοιους χώρους που δεν δέχονται επισκεπτήριο συνήθως γίνεται από το προσωπικό», επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολογος, Σωτήρης Τσιόδρας, έπειτα από την επίσκεψή του σε γηροκομείο της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα, όπου βρέθηκαν 32 κρούσματα θετικά στον κορωνοϊό.

Ο κ. Τσιόδρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αθήνα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι « η Αθήνα δεν πάει καλά», ενώ προσέθεσε ότι «πάντα σε τέτοιους χώρους υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, οι περισσότεροι από αυτούς, το 80 % είναι κατακεκλιμένοι.

«Είναι μια κατάσταση που δεν θέλουμε να την ξαναδούμε και δυστυχώς συνεχίζουμε να την βλέπουμε. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα το πήρανε και η Θεσσαλονίκη πάει καλά», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς συμπλήρωσε ότι έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση.

Το γηροκομείο αποκλείστηκε λίγο πριν τις 8:00 μ.μ.

Το γηροκομείο αποκλείστηκε άμεσα και λίγο πριν τις 8.00 μ.μ. στο γηροκομείο έφτασαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως προβλέπουν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, άμεσα οι θετικοί στον κορωνοϊό τέθηκαν σε απομόνωση.

Το πλέον πιθανό σενάριο είναι ότι ο κορωνοϊός… μπήκε στον οίκο ευγηρίας από κάποιον εργαζόμενο και όπως έγινε γνωστό εντοπίστηκε από τους επαναληπτικούς ελέγχους που έκανε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στους 100 ηλικιωμένους και εργαζόμενους της δομής.

Η δήλωση Τσιόδρα

Αναλυτικά στη δήλωσή του σημείωσε: «Σε αυτές τις περιπτώσεις και σε αυτές τις δομές όπου δεν υπάρχει επισκεπτήριο συνήθως η διασπορά γίνεται από εργαζόμενο είναι καταστάσεις που δεν θέλουμε να τις βλέπουμε αλλά δυστυχώς τις βλέπουμε ακόμα είναι πολύ δύσκολο να έχεις διασπορά κορωνοϊού σε τέτοιες δομές εδώ πέρα το 80% των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων είναι κατακεκλιμένα άτομα οπότε αντιλαμβάνεστε σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρίσκονται και έχουν και συνοδά νοσήματα.
Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα μας το πήραμε εδώ φαίνεται δεν το πήραμε και η Θεσσαλονίκη πάει καλά ενώ η Αθήνα δεν πάει».

Το γηροκομείο βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Στο σημείο έχουν καταφθάσει συγγενείς των φιλοξενουμένων οι οποίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις.