Κορωνοϊός: Το πλάνο της ΕΛ.ΑΣ για τον περιορισμό του συνωστισμού στις πλατείες

Στα πλαίσια μιας συντονισμένης προσπάθειας περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, η Ελληνική Αστυνομία έχει καταρτίσει οργανωμένο σχέδιο για «άτυπο lockdown» σε πλατείες και πάρκα, έτσι ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός που παρατηρείται στα μέρη αυτά ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες.

Τα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο αυτό τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα και θεωρείται κρίσιμο να εφαρμοστούν, διαφορετικά δεν είναι καθόλου απίθανο να οδηγηθούμε σε ένα δεύτερο καθολικό lockdown.

Σημειώνεται ότι ότι με βάση τα τελευταία μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ σήμερα για την Περιφέρεια Αττικής, θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα στη ΓΑΔΑ έγινε σύσκεψη με αφορμή την οδηγία για το ανώτατο όριο συνάθροισης έως 9 άτομα.

Η ΕΛ.ΑΣ θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους και αναμένεται να επιβάλει τα αντίστοιχα πρόστιμα, χωρίς να αποκλείεται η λήψη μέτρων αντίστοιχων με εκείνα του περασμένου Μαΐου.

Ο «κατάλογος» των μέτρων που ενδέχεται να εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ ως έσχατη λύση είναι τα εξής:

– «Κορδέλες» αποκλεισμού σε πλατείες προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός.
– Ομάδες έκτακτου απο-συγχρωτισμού, δηλαδή αστυνομικοί που θα καταφθάνουν πολύ έγκαιρα σε σημεία με υπερσυγκέντρωση ανθρώπων για να γίνονται συστάσεις.
– Διαφημιστική καμπάνια κατά του συνωστισμού και για την εφαρμογή των μέτρων.
– Συστάσεις αποσυμφόρησης από μεγάφωνα περιπολικών σε δύο με τρεις γλώσσες, ίσως και παραπάνω.
– Συχνές περιπολίες και παρουσία στατικών δυνάμεων σε πλατείες.
– Αντι-Covid «περιφρούρηση» σε πεζόδρομους, πάρκα, πλατείες, αλσύλλια, ανοιχτούς αθλητικούς χώρους και στάδια.
– Παραινέσεις σε περίπτερα και μίνι μάρκετ που βρίσκονται κοντά σε πλατείες και χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, προκειμένου να μην πωλούν πολλά οινοπνευματώδη ποτά.