Οι περιοχές του δήμου Αθηναίων, όπου έχουμε έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού

Την χρήση μάσκας από όλους, παντού στο κέντρο της Αθήνας, ζήτησε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις με τον κορωνοϊό.

O κ. Δερμιτζάκης δήλωσε χαρακτηριστικά «θα έθετα ένα στόχο τα κρούσματα να πέσουν στα 50 στο επόμενο ενάμιση μήνα», ζητώντας παρεμβάσεις: «Καλό είναι τα κρούσματα να σταθεροποιηθούν ή να κατέβουν λιγάκι, αρκετό δεν είναι. Χρειάζονται πολλά μέτρα, και κατανοητά, τώρα… Ένα μέτρο που θα μπορούσε να μπει, είναι η χρήση μάσκας παντού μέσα και έξω στο κέντρο της Αθήνας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικού lockdown, δηλώνοντας ότι τα τοπικά lockdown είναι και η έσχατη λύση.

Βάσει πληροφοριών Κάτω Πατήσια, Κυψέλη, Σεπόλια και Κάτω Κυψέλη, είναι μεταξύ των περιοχών με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, ενώ οι επιδημιολόγοι παρατηρούν αυξημένο ποσοστό κρουσμάτων ανάμεσα σε ομάδες αλλοδαπών, λόγω των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης, που αντιμετωπίζουν και τις δυσκολίες πρόσβασης σε υποδομές υγείας.

Ένα βήμα πριν το “κόκκινο” η Αττική: Πήραμε και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα, τόνισε: «Είναι προφανές πως σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες. Παρόλα αυτά υπάρχει σημαντική αύξηση κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα».

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι: Το καλοκαίρι, αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα στις πύλες εισόδου της χώρας και στα νησιά μας.

Στο τέλος Αυγούστου αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, ιδίως δε στα Γηροκομεία μας. Και ενώ αρχικά είχαμε πολλά κρούσματα και, δυστυχώς, απώλειες ζωών, με τα μέτρα που πάρθηκαν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, τη ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε. Ενδεικτικά, τις τελευταίες ημέρες έγιναν 3.545 τεστ κορωνοϊού σε 150 Γηροκομεία και ήταν όλα αρνητικά.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα που προκλήθηκε στη Λέσβο μετά τα γεγονότα στο ΚΥΤ της Μόριας. Σημειώνω ότι κατά την είσοδο των προσφύγων και μεταναστών στην προσωρινή δομή φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ διενεργούνται τεστ σε όλους όσους εισέρχονται σε αυτή. Συγκεκριμένα, έχουν διενεργηθεί 7.064 τεστ και βρέθηκαν 243 κρούσματα κορωνοϊού που θα αποτυπωθούν στα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα ο ΕΟΔΥ. Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί είναι στα 24 έτη και πρόκειται, κατά κανόνα, για ασυμπτωματικούς. Τονίζεται ότι υποβλήθηκαν σε τεστ ακόμη 160 άτομα, αστυνομικοί και διοικητικό προσωπικό, και είναι όλοι αρνητικοί.

Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι έλεγχοι, τα τεστ και η αυξημένη επαγρύπνηση αποδίδουν τελικά επί του πρακτέου.

Τώρα όμως, έχουμε μπροστά μας το μεγάλο πρόβλημα στα αστικά κέντρα. Η Περιφέρεια Αττικής – και ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας – βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το κόκκινο. Και το βήμα αυτό οφείλουμε να το αποτρέψουμε. Πήραμε και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας. Γιατί, πολύ απλά, η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.