Όλα τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα εφαρμοστούν στην Αττική-Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζομένους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

Λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων της πανδημίας του  κορωνοϊού και της αύξησης των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ, ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής νέα περιοριστικά μέτρα για την περιφέρεια Αττικής,

Προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στο Λεκανοπέδιο, που βρίσκεται μεταξύ μέτριου και υψηλού κινδύνου, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τα εξής πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα ισχύουν από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου:

  • Θεσπίζεται ανώτατο όριο σε 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες τόσο σε ανοικτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.
  • Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
  • Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες.
  • Συστήνεται στους άνω των 65 ετών ο περιορισμός στις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με ΜΜΜ.
  • Διαμονή ασυμπτωματικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.
  • Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που επιτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
  • Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για τον δημόσιο τομέα, στις 07:00, στις 08:00, στις 09:00 το πρωί.
  • Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε 4 κύματα.

 «Είμαστε πολύ μακριά από οποιοδήποτε lockdown»

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας στο Λεκανοπέδιο, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η Αττική είναι στο «πορτοκαλί», από μέτριο έως υψηλό επιδημιολογικό κίνδυνο, με σταθερή αυξητική τάση.

Ανέφερε ότι σε σύνολο 14.000 κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4.084 ενεργά και 2.100 στην Αττική. 966 εξ αυτών είναι στον Δήμο Αθηναίων, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στο κέντρο της πόλης, σε συγκεκριμένες γειτονιές.

Ο υφυπουργός κάλεσε τους εργοδότες να εφαρμόσουν αυστηρά τα περιοριστικά  μέτρα και τους πολίτες να αποφεύγουν τις συναθροίσεις και τον συνωστισμό, ενώ απηύθυνε έκκληση για χρήση μάσκας ιδιαίτερα στα μέσα μεταφοράς.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο νέου lockdown, ο Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε πως «είμαστε πολύ μακριά από οποιοδήποτε lockdown».