Απευκταίο αλλά & πιθανόν το lockdown στην Αττική - Τα νέα μέτρα που είναι υπό σκέψη

Η εκτίναξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική, έχει προβληματίσει πολύ, ειδικούς και κυβερνώντες, καθώς παρά τα μέτρα που λαμβάνονται, τα κρούσματα όχι απλώς δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται.

Την ίδια ανοδική πορεία έχουν δυστυχώς και τα περιστατικά που χρειάζονται διασωλήνωση, με αποτέλεσμα, το δημόσιο σύστημα υγείας να πιέζεται ήδη.

Το σενάριο του γενικού lockdown, για 15 τουλάχιστον ημέρες και για όλη την Αττική, έχει αρχίσει να κυκλοφορεί ευρέως, ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία, επομένως και ο λόγος που η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να το αποφύγει είναι προφανή.

Ένα δεύτερο lockdown θα επιδείνωνε δραματικά την ήδη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση της χώρας, των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων και των νοικοκυριών, με ανυπολόγιστες αυτή τη φορά συνέπειες.
Από την άλλη πλευρά, η δυναμική εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι τέτοια, που οδηγεί κάποιους από τους ειδικούς επιστήμονες να μιλούν ήδη ανοικτά για την ανάγκη καταφυγής στην έσχατη λύση, αν η ανοδική πορεία των κρουσμάτων δεν ανακοπεί άμεσα.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση μελετά ήδη νέα δέσμη μέτρων για την Αττική, η οποία έχει περιέλθει κυριολεκτικά στη δίνη του κορωνοϊού.

Είναι ενδεικτική η χθεσινή δήλωση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στο MEGA ότι «τα πράγματα στην Αττική χειροτερεύουν και γι’ αυτό θα χρειαστούν μέτρα».

Παράλληλα, η “εκτίναξη” του αριθμού των διασωληνωμένων μέσα στον Σεπτέμβριο προκαλεί έντονη ανησυχία, τόσο στην ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων, όσο και στην κυβέρνηση.

Τα μέτρα που είναι υπό σκέψη

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν συνεχιστεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο δεν αποκλείεται να δούμε νέα μέτρα κι εντός της εβδομάδας. Τα μέτρα που αυτή τη στιγμή είναι στο τραπέζι, είναι τα εξής :

  •  απαγόρευση μετακίνησης εκτός του νομού.
  • Η επαναφορά του SMS για τις εξόδους των ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 μέχρι τα ξημερώματα και
  • Η περαιτέρω μείωση του ωραρίου των καταστημάτων εστίασης, με μπαρ και καφετέριες να κατεβάζουν ρολά στις 10 το βράδυ.

Παράλληλα, εξετάζονται τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου της συνάθροισης πολιτών στις πλατείες μετά το κλείσιμο των μαγαζιών.

Υπό συζήτηση τέλος είναι και η καθολική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους, καθώς και η αναστολή όλων των κοινωνικών εκδηλώσεων και των συναθροίσεων.