Σε εξέλιξη η η κακοκαιρία «Ιανός»: Πρόβλεψη για κύματα ύψους 7 μέτρων-Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά

Από τη Δυτική Ελλάδα, με ήπια ακόμη χαρακτηριστικά, έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους τα πρώτα φαινόμενα της κακοκαιρίας «Ιανός», η οποία αναμένεται το επόμενο 48ωρο να πλήξει ένα μεγάλο τμήμα της χώρας.

Από το απόγευμα της Πέμπτης ισχυροί άνεμοι πνέουν στο Ιόνιο, ενώ η βασική εκδήλωση των φαινομένων αναμένεται αύριο, Παρασκευή, που πιθανότατα θα επηρεάσει και την Αττική, όπου οι αρχές έχουν τεθεί σε συναγερμό.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δήμαρχοι πραγματοποίησαν σήμερα έκτακτες συσκέψεις με τους άμεσους συνεργάτες τους, τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας κάθε δήμου, αλλά και με εθελοντικές ομάδες, ώστε να οργανωθούν καταλλήλως και να υπάρξει συντονισμός και άμεση επέμβαση όπου χρειαστεί.

Προληπτικά μέτρα προστασίας

Στο μεταξύ σχεδόν όλοι οι δήμοι της χώρας, προχώρησαν σε έκτακτες εργασίες, όπως τον καθαρισμό φρεατίων, ιδιαίτερα σε σημεία όπου παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση ομβρίων υδάτων, σε καθαρισμό ρεμάτων και σε συγκέντρωση ογκωδών αντικειμένων και μπαζών από τους δρόμους, ώστε να μην παρασυρθούν από πιθανή καταιγίδα. Τέλος, όλοι δήμοι της Αττικής αναμεταδίδουν τις συστάσεις και τις γενικές οδηγίες που εκδόθηκαν από την Πολιτική Προστασία.

Κύματα ύψους έως και επτά μέτρων στη Δυτική Ελλάδα

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.,  έως και τα επτά μέτρα αναμένεται να φτάσουν τα κύματα  στα νησιά του Κεντρικού Ιονίου και παράκτια τμήμα της Δυτικής Ελλάδας αύριο Παρασκευή.

Ποιες περιοχές αναμένεται να πληγούν από την κακοκαιρία με χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η κακοκαιρία «Ιανός» φαίνεται να αποκτά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα . Ο «Ιανός» θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο είναι το Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η Κεντρική Στερεά, ενώ ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο «Ιανός» θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των 10 μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό στη θάλασσα.

Σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης βρίσκονται περιοχές σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

Τονίζεται ότι σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί οι περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, καθώς και Ζακύνθου.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε τις βασικές οδηγίες που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και επεσήμανε ότι οι πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές όπου αναμένεται να περάσει ο «Ιανός» θα πρέπει «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να περιορίσουν τις μετακινήσεις και εάν στο παρελθόν αντιμετώπισαν προβλήματα με πλημμύρες, να μην παραμείνουν σε υπόγειους χώρους και να φιλοξενηθούν, ει δυνατόν, σε σπίτια συγγενών και φίλων».

Εστάλη μήνυμα από το 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα στο Ιόνιο

Ενόψει της σοβαρότητας της κατάστασης, ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης εστάλη από το 112 μετά το μεσημέρι της Παρασκευής, για ακραία καιρικά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου. Μέσω του μηνύματος, οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν υπόγεια, ημιυπόγεια και σημεία που μπορεί να πλημμυρίσουν, αλλά και να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από ανέμους.

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή της, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες, κυρίως της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή λόγω της έντασης και της διάρκειας των φαινομένων και να δώσουν έμφαση σε τρεις σημαντικές οδηγίες :

– Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, σε χείμαρρους ή σε ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, ειδικά όταν είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

-Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
– Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός»

Υπενθυμίζεται ότι κλειστά θα παραμείνουν αύριο Παρασκευή όλα τα σχολεία και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, σύμφωνα με απόφαση του περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη.

Παράλληλα κλειστά θα παραμείνουν και τα όλα σχολεία της Ζακύνθου, με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου Νικήτα Αρετάκη, αλλά και τα σχολεία Κεφαλονιάς και Ιθάκης με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Σταύρου Τραυλού.