Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 8 περιοχές της χώρας, για την κακοκαιρία «Ιανός» - Τρεις οδηγίες & χάρτης εντάσεων

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε λόγο για μία δύσκολη κατάσταση. με αφορμή την κακοκαιρία «Ιανός», επισημαίνοντας πως ήδη τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Ιθάκης, Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου.

«Μέχρι το βράδυ θα έχουμε την εικόνα για το δεύτερο κύμα της πορείας της κακοκαιρίας» πρόσθεσε ο υφυπουργός αναφερόμενος στην κατάσταση σε Αττική και Κόρινθο, και επανέλαβε τις τρεις οδηγίες που είχε δώσει και χθες, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική η τήρησή τους:

-Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

-Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

-Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

«Ο μηχανισμός θα είναι παντού» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε πως στις 6 το απόγευμα θα γίνουν ανακοινώσεις για επιμέρους ζητήματα, όπως η κυκλοφορία, τα φορτηγά, η κινητοποίηση των ΕΜΑΚ  και άλλων μονάδων.

Άνω των 10 μποφόρ οι άνεμοι

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προέβη την εξής ενημέρωση:

  • Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 17/09 ο ΙΑΝΟΣ βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου, όπου ενισχύεται και αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane).
  • Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του είναι περί τα 1000 hPa και μέχρι το βράδυ αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των 990 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 65 km/h (8 μποφόρ).
  • Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ο ΙΑΝΟΣ  θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 18/09, ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.
  • Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο ΙΑΝΟΣ θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των 10 μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό.

Ο αντίκτυπος του «Ιανού» σε όλη την επικράτεια

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το πρωί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (meteo.gr), ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική μεταβολή από τα νοτιοδυτικά «με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους. Ισχυρά φαινόμενα από αργά το βράδυ στις περισσότερες περιοχές της Νότιας Ελλάδας με περαιτέρω ενίσχυση των ανέμων στα νότια πελάγη πιθανόν έως 10 μποφόρ».

Πιο αναλυτικά, όπως τονίζει το meteo.gr, σε ολόκληρη τη χώρα σήμερα αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν. Από τις μεσημεριανές ώρες βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου, στα δυτικά ηπειρωτικά και στην Πελοπόννησο.

Από αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν σημαντικά και τη νύχτα προς Παρασκευή θα επηρεάσουν ολόκληρη τη Νότια Ελλάδα, την Εύβοια καθώς και τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική, τα ξημερώματα της Παρασκευής

Σύμφωνα με το meteo.gr, στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα αυξηθούν, δίνοντας βροχές προς το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Παρασκευή τα φαινόμενα θα ενταθούν και ενδέχεται να εκδηλωθούν καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, αλλά το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους με ίδιες εντάσεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις, πυκνότερες το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.