Η εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης Prorata, διεξήγαγε πανελλαδικής κάλυψης έρευνα με θέμα τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της, αν αύριο ήταν οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, το 71% των Ελλήνων θα ψήφιζε τον Τζο Μπάιντεν ενώ μόλις το 15% θα επέλεγε τον Ντόναλτν Τραμπ.
Τα βασικά σημεία της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο σημερινό (14/09/2020) φύλλο της Εφημερίδας των Συντακτών είναι τα εξής:
- Περίπου 7 στους 10, αν είχαν δικαίωμα ψήφου στις αμερικάνικες εκλογές θα ψήφιζαν τον Joe Biden (ή καλύτερα θα ψήφιζαν ενάντια στον Donald Trump), ενώ οι υποστηριχτές του νυν προέδρου των ΗΠΑ προέρχονται κυρίαρχα από την Ελληνική Λύση και τη Νέα Δημοκρατία.
- 8 στους 10 εκτιμούν ότι ο Trump διαχειρίστηκε με ανεύθυνο τρόπο την πανδημία, ενώ οι μόνοι που εκτιμούν με πλειοψηφικό τρόπο το αντίθετο είναι αποκλειστικά όσοι/ες συμπαθούν την Ελληνική Λύση.
- Η πλειοψηφία εκτιμάει ότι καλώς οι παίχτες του NBA έστειλαν ηχηρό μήνυμα ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις και την αστυνομική βία, αν και περίπου 1 στους 4 όσων συμπαθούν τη Νέα Δημοκρατία και 2 στους 3 όσων συμπαθούν την Ελληνική Λύση πιστεύουν ότι κακώς το έπραξαν, καθώς ο αθλητισμός και η πολιτική είναι διαφορετικά πράγματα.
- Το 57% εκτιμάει ότι οι κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ μπορούν να είναι αποτελεσματικές, αμβλύνοντας τις ανισότητες, το 25% ότι μπορεί να γίνουν επικίνδυνες για την κοινωνική ειρήνη, ενώ το 19% ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις και υπό αυτή την έννοια προσλαμβάνονται ως μάταιες. Ωστόσο, 4 στους 10 όσων συμπαθούν τη Νέα Δημοκρατία πιστεύουν ότι οι κινητοποιήσεις αποτελούν απειλή για την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των πολιτών, άποψη την οποία συμμερίζονται πλειοψηφικά και όσοι/ες συμπαθούν την Ελληνική Λύση.
- Η συχνότητα έκθεσης στη τηλεόραση επηρεάζει σημαντικά τις στάσεις των πολιτών απέναντι στα πράγματα. Ενδεικτικά, όσοι παρακολουθούν περισσότερο τηλεόραση τείνουν να συντάσσονται με εντονότερο τρόπο με την αντι-Trump στάση των τηλεοπτικών μέσων.
- Η συχνότητα έκθεσης στα social media δεν δείχνει να επηρεάζει σημαντικά συγκεκριμένες στάσεις απέναντι στα πράγματα, δείχνοντας ενδεχομένως ότι το μέσο διατηρεί ένα σημαντικό βαθμό πλουραλισμού. Ωστόσο, φαίνεται ότι το συγκεκριμένο μέσο καλλιεργεί ή/και ενισχύει συνολικότερες αντιλήψεις, όπως την πίστη ότι η συλλογική κινητοποίηση μπορεί να είναι αποτελεσματική.
Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ
Αναλυτικά ο σχολιασμός του Χρύσανθου Δημ. Τάσση εδώ