Νέα πρόκληση Ερντογάν κατά Ελλάδας: «Μην περιφέρεστε γύρω γύρω στα νησιά» -Πυρά και σε Μακρόν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν «να μην επιδιώκει καβγάδες με την Τουρκία», καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών διανύουν περίοδο έντασης λόγω της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Μην τα βάζετε με τον τουρκικό λαό, μην τα βάζετε με την Τουρκία», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία στην Κωνσταντινούπολη που με αφορμή την επέτειο των 40 ετών από το πραξικόπημα του 1980, αναφερόμενος στη σφοδρή κριτική που έχει ασκήσει ο Γάλλος ηγέτης στην Άγκυρα για τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν είστε σε θέση να μας κάνετε μαθήματα ανθρωπιάς», συνέχισε, κάνοντας λόγο για τις «σφαγές» της Γαλλίας στην Αλγερία και τη Ρουάντα και υποστηρίζοντας ότι ο Μακρόν «δεν γνωρίζει την ιστορία» της Γαλλίας.

Πυρά κατά της Ελλάδας
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να στρέψει τα πυρά του και κατά της Ελλάδας: «Κοιτάχτε τι κάνει τώρα η Ελλάδα με τα νησιά. Πώς να τους εμπιστευτούμε; Μην περιφέρεστε γύρω γύρω στα νησιά. Κάνετε λάθος και θα μείνετε μόνοι σας. Όταν μιλάμε για γείτονες, πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη. Η Τουρκία είναι σε θέση, αν χρειαστεί, να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση».

Νωρίτερα, και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ έβαλε στο στόχαστρό του τον Γάλλο πρόεδρο αναφέροντας ότι «όσοι το παίζουν ηγέτες στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ δεν έχουν κανένα δικαίωμα και προχωρούν σε ανεύθυνες συμπεριφορές, φυσικά θα το πληρώσουν».

Προκλητικές δηλώσεις Ντεβλέτ Μπαχτσελί

Προκλητικές δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εξαπολύοντας ευθείες απειλές κατά Μακρόν και Μητσοτάκη. «Η βούληση του έθνους μας θα πετάξει από πάνω μας τα δεσμά που απειλούν την ενότητά μας. Αυτό πρέπει να το ακούσουν καλά οι Μακρόν και Μητσοτάκης. Αυτοί που συνεργάζονται για να μας προδώσουν σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, δεν πρέπει να ξεχνούν ποτέ τη δύναμή μας», είπε ο Μπαχτσελί, σε ομιλία του για την επέτειο του πραξικοπήματος του 1980 στην Τουρκία.