Λέσβος: Ετοιμάζεται ο νέος καταυλισμός στο Καρά Τεπέ -Πρώτα τεστ για τον κορωνοϊό και μετά είσοδος στη δομή

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τη δημιουργία της νέας πρόχειρης δομής στο Καρά Τεπέ στη Λέσβο προκειμένου να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έμειναν άστεγοι μετά την πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας που κατέστρεψε ολοσχερώς τις εγκαταστάσεις του καταυλισμού.

Από νωρίς χθες το πρωί, με ελικόπτερα μεταφέρθηκαν στην περιοχή του Καρά Τεπέ σκηνές και άλλο υλικό που έφτασε στο αεροδρόμιο της πόλης. Σημειώνεται ότι οι εικόνες που έρχονται από τη Λέσβο προκαλούν θλίψη, αφού πρόσφυγες και μετανάστες κάθε ηλικίας κοιμούνται όπου βρουν. Δρόμοι, χωράφια, εκκλησίες, νεκροταφεία «πλημμύρισαν» από άστεγους του ΚΥΤ της Μόριας, ενώ χθες μερίδα ατόμων ξεσηκώθηκε ζητώντας την άμεση αποχώρησή του από τη Λέσβο.

Μηταράκης: Rapid test κορωνοϊού σε όσους μπαίνουν στη νέα δομή
Εντός της ημέρας αναμένεται να μεταφερθούν οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες εντός της νέας δομής στο Καρά Τεπέ. Μάλιστα στο σημείο βρέθηκε σήμερα το πρωί και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης ο οποίος τόνισε ότι όσοι μπαίνουν στη δομή θα τους γίνεται rapid test κορωνοϊού. Όσα άτομα είναι συμπτωματικά ή διαπιστωθεί ότι είναι θετικά σε covid-19 θα μεταφέρονται σε ειδική δομή καραντίνας που είναι ήδη έτοιμη.

Προτεραιότητα θα δοθεί στη μετεγκατάσταση των οικογενειών, ενώ ο χώρος με τις σκηνές θα διαμορφωθεί σε άτυπες γειτονιές βάσει της εθνικότητας των μεταναστών. Η νέα δομή στο Καρά Τεπέ θα αποτελείται από 2.000-3.000 σκηνές που τοποθετούνται από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τον Στρατό, σε συνεργασία με τον ΔΟΜ και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Κάθε σκηνή θα έχει χωρητικότητα 6 ατόμων.

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι τα νησιά δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο το βάρος του μεταναστευτικού και πως η Ευρώπη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει απομακρύνει από τα νησιά φέτος πάνω από 25.000 άτομα και έχει μηδενίσει τις ροές.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στη Λέσβο
Την ίδια ώρα, η αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή προκειμένου να προλάβει και να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες αντιδράσεις κατοίκων, ενώ με μεταφραστές εξηγούν σε πρόσφυγες και μετανάστες τη διαδικασία της μεταφοράς τους στη νέα δομή καθώς υπάρχουν φόβοι για νέα περιστατικά, όπως αυτό του ΚΥΤ της Μόριας. Στο νησί βρίσκονται ήδη 15 διμοιρίες των ΜΑΤ, 4 ΟΠΚΕ, ένα κλιμάκιο της Ασφάλειας και οχήματα για ρίψεις νερού.