Λέσβος: Στο Καρά Τεπέ στήνεται προσωρινός καταυλισμός – Rapid tests & μεταφορά σκηνών με ελικόπτερα (Εικόνες)

Στο Καρά Τεπέ στήνεται ο προσωρινός καταυλισμός των προσφύγων και μεταναστών, που περιφέρονται άστεγοι στην Λέσβο, μετά την ολοσχερή καταστροφή του ΚΥΤ, Μόριας από τρεις διαδοχικές και στοχευμένες, όπως όλα δείχνουν πυρκαγιές.

Για τρίτη μέρα στον δρόμο, από την είσοδο της πόλης της Μυτιλήνης μέχρι τον καμένο καταυλισμό του ΚΥΤ της Μόριας, βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, το 40 τοις εκατό εκ των οποίων είναι παιδιά, ενώ άφαντοι παραμένουν οι 35 που είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό, γεγονός που εγείρει εύλογες ανησυχίες, ότι αυτήν τη στιγμή το νησί βρίσκεται υπό την απειλή μιας ανεξέλεγκτης υγειονομικής βόμβας.

Το μεσημέρι αναμένεται να έρθουν στο αεροδρόμιο της πόλης ειδικές συσκευές γρήγορης ανίχνευσης του κορωνοϊού, που δίνει αποτελέσματα μέσα σε 15 μόλις λεπτά (rapid tests), προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της υγειονομικής θωράκισης της κοινότητας.

Το γεγονός βέβαια, είναι κυρίως κρίσιμο σε επίπεδο ανθρωπιστικό.

Άνθρωποι σε απόγνωση έχουν κατακλύσει τον κεντρικό δρόμο και τα γύρω από τον καταυλισμό κτήματα, καθώς και αύλειους χώρους επιχειρήσεων  που παραμένουν κλειστές από την Τετάρτη το πρωί, έχοντας στήσει όπου μπορούν πρόχειρους καταυλισμούς.

Με ελικόπτερα η μεταφορά σκηνών

Από νωρίς το πρωί, με ελικόπτερα μεταφέρονται σε έκταση του ελληνικού Δημοσίου στην περιοχή του Καρά Τεπέ σκηνές και άλλο υλικό, που έφθασε στο αεροδρόμιο της πόλης την Τετάρτη το μεσημέρι.

Επίσης, το πρωί με το πλοίο της γραμμής μεταφέρθηκαν οχήματα της Αστυνομίας, τα οποία παρατάχθηκαν -όλα κατάλληλα στελεχωμένα- σε όλο το μήκος της διαδρομής όπου ζουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, λόγω του συνωστισμού που δημιουργείται, διανέμεται φαγητό και νερό, ενώ από το πρωί τρία αυτοκίνητα του ΕΟΔΥ προσφέρουν υπηρεσίες μετακινούμενα με προσωπικό ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

«Όχι» σε δομές σε ακατοίκητα νησιά

Για την ιδέα κατασκευής δομών σε ακατοίκητα νησιά, ρωτήθηκε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο υπουργός Επικρατείας,  Γιώργος Γεραπετρίτης και έβαλε τα πράγματα στην θέση τους: «Προσωπική μου τοποθέτηση είναι ότι δεν είναι πρόσφορη λύση, όχι γιατί απαιτεί πάρα πολύ χρόνο και κόστος (γιατί εξ αρχής θα πρέπει να δημιουργηθούν βασικές υποδομές, όπως τα λιμενικά έργα, η ύδρευση, η αποχέτευση, τροφοδοσία κ.λπ.), αλλά γιατί κυρίως τίθεται ένα ζήτημα ασφάλειας στα ακατοίκητα νησιά.

Φαντασθείτε, όλα αυτά που συνέβησαν στη Λέσβο και ήταν σχετικώς κοντά στην πρωτεύουσα, τη Μυτιλήνη, να συνέβαιναν σε ένα ακατοίκητο νησί. Είναι σοβαρότατα τα ζητήματα τάξης και ασφάλειας που τίθενται. Πέρα από το συμβολισμό του θέματος, έχει και πολύ σοβαρά διαχειριστικά ζητήματα», ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας.

Γαλλογερμανική πρωτοβουλία για την υποδοχή ανήλικων μεταναστών από τη Μόρια

Την έναρξη μίας γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας, ανακοίνωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, για την υποδοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλικων μεταναστών, οι οποίοι ζούσαν στο ΚΥΤ της Μόριας, το οποίο καταστράφηκε από την πυρκαγιά.

«Η Γερμανία και η Γαλλία θα συμμετάσχουν, ελπίζω και άλλες χώρες μέλη» της ΕΕ, είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

Η καγκελάριος εκτίμησε ότι η τραγωδία στον καταυλισμό της Μόριας θα πρέπει να ωθήσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν «επιτέλους» σε μια κοινή μεταναστευτική πολιτική, η οποία σήμερα, όπως παραδέχθηκε  απλώς «δεν υπάρχει».

Λέσβος: Διαδήλωση Ιρακινών και Σύρων - Μίνι εξέγερση των Αφγανών στον Καρά Τεπέ

Χιλιάδες διαδηλώνουν, με αίτημα να φύγουν από τη Λέσβο

Πολυπληθής διαδήλωση, με τεράστια διαμαρτυρία χιλιάδων αιτούντων άσυλο ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις δύο το μεσημέρι της Παρασκευής στην περιοχή του Καρά Τεπέ, εκεί όπου παραμένουν επί τρεις ημέρες πάνω από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες μετά την πυρκαγιά της Τρίτης που έκαψε τον καταυλισμό του ΚΥΤ Μόριας, ενώ το Καρά Τεπέ είναι και το σημείο όπου στήνεται προσωρινός καταυλισμός για την στέγασή τους.

«Θέλουμε να φύγουμε, αφήστε μας ελεύθερους» φώναζαν κατά του μπλόκου της Αστυνομίας, που έχει ενισχύσει από το πρωί τις δυνάμεις της, στο σημείο, με κλούβες των ΜΑΤ να έχουν περικυκλώσει τη διαμαρτυρία.

Όλοι όσοι μετέχουν στις διαμαρτυρίες, ζητούν να φύγουν από τη Λέσβο, ενώ σε εξέλιξη παρά τις δυσκολίες συνεχίζει να  βρίσκεται η εγκατάσταση σκηνών, όπου θα μεταφερθούν όσοι διέμεναν επί τρεις ημέρες στους δρόμους, καθώς και σε αυλές, ακόμη και σε νεκροταφεία.

10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα δεχθούν τα 406 ασυνόδευτα παιδιά της Μόριας

Δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υποδεχθούν τους 406 όπως είναι ο ακριβής αριθμός τους,  ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, που απομακρύνθηκαν από τη Λέσβο μετά την πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

«Οι επαφές μας με τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδήγησαν στο να συμμετάσχουν 10 χώρες μέλη στη μεταφορά», αυτών των 400 ανηλίκων, δήλωσε ο Ζεεχόφερ από το Βερολίνο, διευκρινίζοντας ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα αναλάβουν καθεμιά από 100 έως 150 απ’ αυτά τα παιδιά.