Σε τραγική κατάσταση πρόσφυγες στους δρόμους της Λέσβου - Το 40% είναι παιδιά

Θλιβερή και εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στη Μόρια με συνεχείς αναζωπυρώσεις των εστιών  φωτιάς, που είχαν ως αποτέλεσμα ο χώρος του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης να έχει καταστραφεί πλήρως.

Το 40% των ανθρώπων της Μόριας, είναι παιδιά…

Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν στιβαγμένοι στον υπαίθριο καταυλισμό στο δρόμο που οδηγεί από το ΚΥΤ μέχρι την είσοδο της πόλης, ενώ πρέπει να σημειωθεί, ότι το 40% των ανθρώπων αυτών, είναι παιδιά.

Ολόκληρες οικογένειες, με μωρά και μικρά παιδιά κοιμήθηκαν για άλλη μια νύχτα στους δρόμους, σε χωράφια, ακόμη και σε νεκροταφεία. Οι περισσότεροι περιφέρονται απελπισμένοι κρατώντας σακούλες με τα ελάχιστα υπάρχοντά τους, ενώ η κατάσταση βρεφών, μανάδων, παιδιών, ηλικιωμένων, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν πλέον εξαντληθεί είναι πραγματικά τραγικοί και εικόνες απόγνωσης και απελπισίας είναι διάσπαρτες στο πολύπαθο νησί.

Το μεγαλύτερο μέρος προσφύγων και μεταναστών έχει κατευθυνθεί στον Καρά Τεπέ, όπου βρίσκονται αντιμέτωποι με μπλόκα της αστυνομίας, ενώ αντίστοιχο είναι το σκηνικό που επικρατεί στην Αγιάσο, με μπλόκα κατοίκων που δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να δημιουργηθεί ξανά το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συγκεντρωμένοι δεν επιτρέπουν ούτε και στα μηχανήματα του στρατού να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε εργασία αποκατάστασης.

Τις ενέργειες των κατοίκων στηρίζουν και οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες μάλιστα αρνήθηκαν την εγκατάσταση προσφύγων ξανά μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας ή σε δύο κλειστά στρατόπεδα του νησιού.

Αιχμές για την στάση της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, άφησε αιχμές για τη στάση της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, η συνάντηση με τους οποίους απέβη άκαρπη. «Μετά τη χθεσινή άκαρπη σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στην Μυτιλήνη με τους Δημάρχους και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας, τους απευθύνω κάλεσμα ευθύνης, ώστε να βοηθήσουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στην εξεύρεση λύσης αμέσως. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε:

«Και η αυτοδιοίκηση στο νησί έχει χρέος να προτείνει τόπους άμεσης υποδοχής των μεταναστών που είναι στους δρόμους, με όρους απόλυτης ασφάλειας για τους κατοίκους του νησιού και τους μετανάστες, και ταυτόχρονα να μην αρνείται με στείρο και άγονο τρόπο, όλες τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από την πλευρά της πολιτείας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Μιλώντας στο MEGA, αναγνώρισε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, επιρρίπτοντας ευθύνες για τη στέγαση των προσφύγων στους τοπικούς άρχοντες.