Νέα φωτιά στη Μόρια – Φεύγουν οικογένειες προσφύγων

Νέα φωτιά ξέσπασε, το απόγευμα της Τετάρτης, στη Μόρια μετά τον πύρινο όλεθρο που κατέκαψε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών.

Η νέα εστία φωτιάς ξέσπασε λίγο μετά τις επτά το απόγευμα πίσω από το ΚΥΤ, ενώ η κατάσταση από τους καπνούς και το καμένο πλαστικό είναι αποπνικτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καίγονται σκηνές που δεν είχαν καεί και οικογένειες τρέχουν άρον άρον με τα μωρά στην αγκαλιά τους να σωθούν από τις φλόγες.

 

Στο σημείο βρίσκονταν πυροσβεστικές δυνάμεις και δυνάμεις του στρατού προκειμένου να στήσουν σκηνές για τους πρόσφυγες, ωστόσο ξέσπασε φωτιά η οποία εξαπλώθηκε λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπάρχουν.

Καίγονται δέντρα, καίγεται όλος ο καταυλισμός ενώ σημειώνονται και εκρήξεις με τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο σημείο να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα.

Προσπάθεια να ανοίξουν δρόμο
Την ίδια ώρα, μηχανήματα του στρατού καταβάλλουν προσπάθειες για να ανοίξουν δρόμους προκειμένου να προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις εστίες της φωτιάς.

Στο σημείο όπου ξέσπασε η νέα εστία της φωτιάς βρίσκονταν στημένες τουλάχιστον 200 σκηνές όπου διέμεναν πρόσφυγες και μετανάστες.

Καίγεται ό,τι δεν κάηκε χτες
Η νέα φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας καταστρέφει «ό,τι δεν είχε καεί» τα ξημερώματα της Τετάρτης, ανέφερε ο πρόεδρος της κοινότητας Μόριας, Γιάννης Μαστρογιάννης, μιλώντας στο Sputnik.

«Η εστία είναι καινούρια. Καίει ό,τι δεν είχε καεί μέσα στο ΚΥΤ, τις σκηνές και τα κοντέινερ» δήλωσε ο κ. Μαστρογιάννης.

Μετανάστες και πρόσφυγες εγκαταλείπουν την περιοχή, ενώ η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Η αστυνομία, ωστόσο, δεν τους επιτρέπει να κατευθυνθούν προς την πόλη. Σε λίγες ώρες καταφτάνουν και τα πλοία που θα φιλοξενήσουν κάποιους από τους πρόσφυγες. Επίσης, με πτήση τσάρτερ θα μετακινηθούν τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Στάχτη ο καταυλισμός προσφύγων
Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής από την πύρινη λαίλαπα της χθεσινής ημέρας. Βρίσκει χιλιάδες οικογένειες να κοιμούνται στο δρόμο, κάποιους με τις βαλίτσες τους στους ώμους και άλλους να προσπαθούν να βρουν οξυγόνο.

Η Λέσβος κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η ΕΥΠ καλείται να διαπιστώσει αν υπάρχει προβοκάτσια πίσω από τη φωτιά και οι Αρχές να ελέγξουν την κατάσταση με 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες να μην έχουν που να μείνουν. Ο φόβος για ανεξέλεγκτη διασπορά του κοροναϊού στο νησί είναι διάχυτος.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό και τα πράγματα ξέφυγαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκρούσεις κάποια στιγμή πήραν φυλετικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές σε διάφορα σημεία, οι οποίες πολύ σύντομα λόγω του δυνατού ανέμου πήραν διαστάσεις και τύλιξαν τον καταυλισμό.