Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη Μόρια – Σε πλοία θα φιλοξενηθούν χίλιοι ευάλωτοι από το ΚΥΤ

Χίλιοι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας θα φιλοξενηθούν σε πλοίο της Blue Star Ferries που αναμένεται να καταπλεύσει σήμερα στο λιμάνι της Μυτιλήνης και σε δύο αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού που θα μεταβούν αύριο στο νησί, όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Μετανάστευσης και Εσωτερικών και του προέδρου του ΕΟΔΥ στη Λέσβο.

Οι υπόλοιποι από τους περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο που έμειναν χωρίς στέγη θα φιλοξενηθούν, όπως ανακοινώθηκε, σε σκηνές που στάλθηκαν από άλλα μέρη της χώρας και οι οποίες θα τοποθετηθούν σε χώρους του ΚΥΤ που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος

Η Λέσβος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες , με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΓΠΠ, κηρυχθηκε για λόγους δημόσιας υγείας και αρχίζει από σήμερα.

Κουμουτσάκος: «Μείζονα ανθρωπιστική κρίση»

Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τυπου ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος είχε επισημάνει ότι το υπουργείο θα προχωρήσει στην εγκατάσταση των διαμενόντων του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας σε «νέους προσωρινούς χώρους διαμονής, κατά προτίμηση όχι κοντά στην περιοχή της Μόριας και κατ’ ανάγκη όχι για όλους μαζί» .
Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για μια «μείζονα ανθρωπιστική κρίση» και «γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την αντιμετώπιση μιας πολύ δυσχερούς κατάστασης». Υπογράμμισε πάντως ότι «βάσει όλων των πληροφοριών από το πεδίο δεν έχει καταγραφεί καμία απώλεια ζωής».
Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο , «πρώτη και απόλυτη» προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελούν τα 408 ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία «είναι προστατευμένα, ήδη σε ασφαλείς ζώνες και περιοχές είτε σε ξενοδοχεία στο νησί», καθώς και οι ευάλωτοι «οι οποίοι επίσης θα μεταφερθούν σε ασφαλείς χώρους».

Για τα ασυνόδευτα η Ειδική Γραμματέας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, διευκρίνισε ότι η μεταφορά τους στην ενδοχώρα «θα ξεκινήσει σήμερα, ενδέχεται και να ολοκληρωθεί σήμερα». Τα παιδιά θα φιλοξενηθούν «σε δομές προσωρινής φιλοξενίας στην ενδοχώρα», ενώ στη συνέχεια «όποια παιδιά προτεραιοποιούνται για μετεγκατάσταση θα μεταβούν στις δομές που έχουμε γι αυτό το σκοπό και τα υπόλοιπα θα μπουν σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας στην ενδοχώρα»