Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στην Ανάβυσσο-Κάηκαν σπίτια και εκκενώθηκαν οικισμοί

Σε εξέλιξη παραμένει αυτή την ώρα η πυρκαγιά στην Ανάβυσσο, η οποία ξέσπασε στα Καλύβια Αττικής και επεκτάθηκε. Δόθηκαν εντολές εκκένωσης επτά οικισμών, ενώ οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες. Καλύτερη φαίνεται να είναι η εικόνα στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Νέα Μάκρη.

Η Τροχαία τόσο στην Ανάβυσσο όσο και στη Νέα Μάκρη έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετούς δρόμους, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Εκκενώθηκαν οικισμοί

Στο πλαίσιο αυτό  ο δήμος Σαρωνικού προχώρησε στην προληπτική εκκένωση του οικισμού Φέριζα, του οικισμού Ολύμπου και ενός οικοτροφείου, ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Επίσης  δόθηκε εντολή εκκένωσης της Αναβύσσου, της Παλαιάς Φώκαιας, της Δροσιάς του οικισμού της Αγροτικής Τράπεζας και του Αγιοσμοθίου. Η φωτιά καίει κοντά σε οικοπεδικές εκτάσεις, εντός κατοικημένης περιοχή, ενώ σύμφωνα με αναφορές έχουν καεί ορισμένα σπίτια.

Έκτακτη σύσκεψη του συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής 

Ενόψει των συνθηκών αυτών, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Θανάσης Αυγερινός, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Παράλληλα, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού έχει μεταβεί στην περιοχή του δήμου Σαρωνικού με σκοπό την εξιχνίαση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Εκτακτο μήνυμα από το «112»

Το μεσημέρι της Τετάρτης το «112» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της Αναβύσσου να εκκενώσουν την περιοχή. Στο σημείο καίει μεγάλη φωτιά, η οποία έχει φτάσει και στα πρώτα σπίτια. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Ανάβυσσο εκκενώστε τώρα για προληπτικούς λόγους οδικώς προς Σαρωνίδα, από Λεωφόρο Αναβύσσου-Καραμανλή-Σουνίου».

Νωρίτερα, παρόμοια προειδοποίηση και εντολή εκκένωσης των οικισμών «Αγιος Παντελεήμονας» και «Αρης Σαρωνίδας» εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω του «112».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Την ίδια ώρα, σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή προχώρησε η Αστυνομία. Ειδικότερα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

– Στη λεωφόρο Καραμανλή, από το ύψος της Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου (ύψος Grand Resort), στο ρεύμα κυκλοφορίας από Αθήνα προς Σούνιο (αναστροφή οχημάτων προς Αθήνα).

– Στη Λεωφόρο Καραμανλή από το ύψος της Λεωφόρου Λαυρίου (αναστροφή οχημάτων προς Αθήνα).

– Στη Λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου από το ύψος της οδού Αγίας Φωτεινής στο ρεύμα κυκλοφορίας από Σούνιο προς Αθήνα (αναστροφή οχημάτων προς Σούνιο).

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και για αύριο Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός και για αύριο, σε τέσσερις περιφέρειες, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σε κατηγορία κινδύνου 4 βρίσκονται οι εξής περιφέρειες: Αττικής (συμπεριλαμβανομένων και των Κυθήρων), Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας), Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας) και Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας).

Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.