Αλλαγές στο «τοπίο» του take away καφέ- Επιπλέον χρέωση αν ο πελάτης δεν φέρνει το δικό του ποτήρι

Μια νέα πραγματικότητα φαίνεται να διαμορφώνεται με βάση το νομοσχέδιο που αφορά τη μείωση των επιπτώσεων των πλαστικών στο περιβάλλον, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

Το εν λόγω σχέδιο νόμου αναμένεται να δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον, επιβάλλοντας περιβαλλοντικό τέλος σε πλαστικά μιας χρήσης, όπως το ποτήρι και το καπάκι στις καφετέριες. Το τέλος θα αγγίζει τα 0,05 ευρώ, χωριστά για το κάθε αντικείμενο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε περίπτωση που κάποιος δεν επιθυμεί να πληρώσει το συγκεκριμένο τέλος, θα μπορεί να φέρνει στα καφέ το δικό του ποτήρι. Ο νόμος αναμένεται να υποχρεώνει καταστήματα καφέ και φαγητού να εξυπηρετούν τον πελάτη στα επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη που φέρει ο ίδιος. Ο νέος νόμος για το περιβαλλοντικό τέλος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Αποσύρονται από την αγορά τα πλαστικά μιας χρήσης

Στον ίδιο νόμο προβλέπεται επίσης η κατάργηση πώλησης πλαστικών μιας χρήσης από τα καταστήματα από τις 3 Ιουλίου 2021. Τα προϊόντα που αφορά είναι μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης, καλαμάκια κ.α. Μάλιστα, από το 2023 οι εταιρείες που σχετίζονται με την πώληση νερού και αναψυκτικών  θα πρέπει να δημιουργήσουν σύστημα επιστροφής των συσκευασιών, όπου ο πελάτης είτε θα λαμβάνει χρήματα για τις συσκευασίες που επιστρέφει είτε έκπτωση για τις επόμενες αγορές του.