ΥΠΕΞ: Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και η σύγχρονη διεθνής τάξη δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά

Η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία. Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και η σύγχρονη διεθνής τάξη δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά. Αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τα υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους’’ απαντά το Υπουργείο Εξωτερικών στις πολεμικές ιαχές της γείτονος.

Παράλληλα, μιλώντας στην Deutsche welle, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι ‘’ Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία θα είναι στην ημερήσια διάταξη σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικής, του διαλόγου, και του σεβασμού στο Διεθνές Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν ελληνικά F-16

Νερό στο μύλο της επιθετικότητας συνεχίζει να ρίχνει η Τουρκία. Αεροσκάφη της πολεμικής της αεροπορίας προσπάθησαν να παρενοχλήσουν ελληνικά F-16 που συνόδευαν το αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος B-52 στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής δραστηριότητας ALLIED SKY, στο FIR Αθήνας και Σκοπίων. Για ‘’πειρατικές και προκλητικές ενέργειες’’ που καταστρατηγούν τους Διεθνείς Κανόνες Εναέριας Κυκλοφορίας, ανεβάζοντας κατακόρυφα τις πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος και θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο αεροπορικά μέσα και άλλων συμμαχικών κρατών” έκανε λόγο το ΓΕΕΘΑ.

Νωρίτερα, ο τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, κατηγόρησε την ΕΕ για ανειλικρίνεια λέγοντας πως από τη μια καλεί σε διάλογο την Άγκυρα και από την άλλη «κάνει άλλα σχέδια», ενώ προειδοποίησε την Αθήνα ότι η επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια, είναι ‘’αιτία πολέμου’’.