Τρεις θάνατοι από κορωνοϊό έως το μεσημέρι της Παρασκευής - Στους 259 οι νεκροί

Τρία ακόμα θύματα του νέου κορωνοϊού, καταγράφηκαν την Παρασκευή στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών της πανδημίας στην χώρα μας, να έχει ανέβει πλέον στους 259.

Συγκεκριμένα έχασαν την μάχη για την ζωή τους ένας 89χρονος στο «Παπανικολάου», ένας 60χρονος στο «Σωτηρία» και ένας 90χρονος στο Ιπποκράτειο.

Από εκεί και πέρα τα τριψήφια νούμερα κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά μπορεί να είναι σταθερά κάτω από 300, ωστόσο διατηρούν υψηλά τα επίπεδα συναγερμού. Χθες ανακοινώθηκαν 259 νέα κρούσματα και είχαμε 6 νέους θανάτους, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών στους 35.

Δύσκολα τα πράγματα στην Αττική

Η μεγαλύτερη πίεση εξακολουθεί να ασκείται στην Περιφέρεια Αττικής όπου επιστρέφει το μεγαλύτερο μέρος των εκδρομέων. Χθες καταγράφηκαν 107 κρούσματα, ενώ από τις 15 Αυγούστου και μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο λεκανοπέδιο έφθασαν τα 1.057! Στα καλά νέα πάντως της χθεσινής ημέρας ήταν ότι αποσωληνώθηκε το ένα από τα δύο άτομα κάτω των 17 ετών.
Η διαρκής έκκληση των ειδικών για τήρηση των οδηγιών και τα μέτρα σε συνδυασμό με τους ελέγχους που αποφασίζονται από την Πολιτεία αποτελούν μονόδρομο για την αναχαίτιση της διασποράς. Παράλληλα, αυξάνονται οι δράσεις όπως ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται καθημερινά, ώστε να περιχαρακώνονται, όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι εστίες διασποράς.
«Μεσοσταθμικά, μέχρι σήμερα, τον Αύγουστο διενεργούνται 18.740 τεστ ανά ημέρα. Το γεγονός αυτό σχετίζεται με το αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test, ποσοστό 10%-15% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα, με μια μεγαλύτερη συγκέντρωση στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα», σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.

 

Την ίδια ώρα μαζικούς ελέγχους στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και τις προνοιακές δομές της Αττικής ανακοίνωσε η Περιφέρεια Αττικής και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Στη συνάντηση που είχε ο περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα αποφασίστηκε να ελεγχθούν όλες οι αδειοδοτημένες Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων Αττικής που ανέρχονται στις 130, με δειγματοληπτικούς ελέγχους σε ωφελούμενους και νοσηλευτικό προσωπικό και άλλες κοινωνικές δομές που απειλούνται από τη διασπορά SARS-CoV-2.

Σε επιφυλακή και η Θεσσαλονίκη – Κρούσμα στον δήμο της συμπρωτεύουσας

Θετική σε τεστ κορωνοϊού βρέθηκε υπάλληλος του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία απασχολείται στο ΚΑΠΗ Ανω Πόλης. Τα ΚΑΠΗ μπορεί να παραμένουν από τον Φεβρουάριο κλειστά, αλλά σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, μπορούν να εξυπηρετούν ηλικιωμένους παρέχοντας συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται ο Ελεύθερος Τύπος, η υπάλληλος έκανε το τεστ επιστρέφοντας από την καλοκαιρινή άδειά της και δεν φέρεται να ήρθε σε επαφή με ηλικιωμένους. Στο μεταξύ, θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν οκτώ υπάλληλοι σε σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη. Υπεβλήθησαν σε τεστ, στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης, μετά τον εντοπισμό κρούσματος της Covid-19 στο συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ πριν από λίγες ημέρες. Και οι εννέα υπάλληλοι που βρέθηκαν θετικοί εργάζονται στην αποθήκη και στις διοικητικές υπηρεσίες του σούπερ μάρκετ.

Το καλό είναι ότι μηδενικός είναι ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στους 500 εργαζομένους στα εργοτάξια του Μετρό Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους.