O «δρόμος» του νερού μέχρι να φτάσει στα σπίτια μέσα από φωτογραφίες της Λευκάδας μιας άλλης εποχής

Τα εξελιγμένα συστήματα ύδρευσης και η εύκολη πρόσβαση στο τρεχούμενο και πόσιμο νερό δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν στις μέρες μας ως «πολυτέλεια». Πρόκειται για στοιχειώδεις ανέσεις τις οποίες- η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών- έχει σήμερα στη διάθεσή της. Αυτό που σήμερα ωστόσο αποτελεί κανόνα κάποτε υπήρξε η εξαίρεση.

Τα παλαιότερα χρόνια, κυρίως σε χωριά της επαρχίας, το κουβάλημα του νερού αποτελούσε έργο με το οποίο ήταν επιφορτισμένες σχεδόν αποκλειστικά οι γυναίκες του σπιτιού. Ήταν μια καθημερινή και εξαιρετικά κοπιαστική εργασία. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι γυναίκες υποχρεούνταν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να φτάσουν σε κάποιο πηγάδι ή βρύση ώστε να εξασφαλίσουν την αναγκαία-για την κάλυψη των οικογενειακών αναγκών- ποσότητα νερού.

Η περιπέτεια τους ωστόσο δεν σταματούσε εδώ. Αφού συγκέντρωναν το νερό στο δοχείο που είχαν στη διάθεσή τους ( βαρέλα, τέντζερη κ.λ.π), έπαιρναν το δρόμο της επιστροφής κουβαλώντας το νερό στο κεφάλι τους. Οι πιο «προνομιούχες» που διέθεταν οικόσιτο ζώο, το χρησιμοποιούσαν φορτώνοντας τα δοχεία στο σαμάρι του.

Παρά τις δυσκολίες και το μόχθο που απαιτούσε αυτή η εργασία, η μάνα κατάφερνε όχι μόνο να καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες του «οίκου» της, αλλά και να διατηρεί μια απαράμιλλου κάλλους ευωδιαστή αυλή, στολισμένη με κιούπια και γλάστρες. Σε αυτή μπορούσε κανείς να εντοπίσει κάθε λογής μυρωδικά, ζαρζαβατικά εποχής και μοσχομυριστά άνθη.

Και επειδή λένε ότι μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις εικόνες που ακολουθούν προκειμένου να εισέλθει στο πνεύμα της εποχής εκείνης και γιατί όχι να γίνει προς στιγμήν μέρος αυτής. Πρόκειται για εικόνες από τη Λευκάδα μιας περασμένης εποχής, τότε που η καθημερινότητα ήταν πιο δύσκολη, διέθετε όμως αυθεντικότητα και μια ιδιαίτερη «μαγεία» που η δύναμη της εξέλιξης παρέσυρε στο διάβα της.

5

1

6

9

11

10

13

12

14

16

15

21

17

23

18

19

Φωτογραφικό αρχείο: aromalefkadas.gr