Και τρίτο γεωτρύπανο στο βρώμικο «παιχνίδι», της Τουρκίας: Το «Kanuni» απειλεί με γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης

Ακάθεκτη συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία, ενώ ημερολογιακά πλησιάζουμε στην 24η Αυγούστου, οπότε αναμένεται να τεθεί σε κίνηση η νέα προσπάθεια διπλωματικής προσέγγισης με την Άγκυρα.

Η Τουρκία προετοιμάζει νέες δράσεις στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς όπως μεταδίδουν από χθες τουρκικά μέσα ενημέρωσης και το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο της ΤΡΑΟ, με την ονομασία «Κανουνί», μπαίνει στο βρώμικο “παιχνίδι” που ενορχηστρώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή το «Ορούτς Ρέις» εξακολουθεί να κινείται προκλητικά ανάμεσα στην ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Η Αθήνα παρακολουθεί κατά πόδας τις κινήσεις της Τουρκίας και παραμένει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και αναμένει τις εξελίξεις, οι οποίες θα είναι πυκνές.

Αύριο Τετάρτη 19/08/2020, η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε

Μετά την αυριανή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε. για τη Λευκορωσία, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει ζήτημα Τουρκίας παρότι δεν βρίσκεται στην ατζέντα, οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι το διήμερο 27 και 28 Αυγούστου. Τότε είναι προγραμματισμένη η επόμενη άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., όπου αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, Αθήνα και Λευκωσία θα θέσουν ζήτημα κυρώσεων.

Στις 27 Αυγούστου λήγει και η τυπική προθεσμία των 90 ημερών, από τα αιτήματα της ΤΡΑΟ για έρευνες στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου, δηλαδή στα ανοιχτά Κρήτης, Κάσου και Καρπάθου.

Όλα αυτά, την ώρα που η Αγκυρα πυκνώνει τις κινήσεις περαιτέρω ενίσχυσης των θέσεών της στη Λιβύη.

Χθες, στην Τρίπολη έφθασαν σχεδόν παράλληλα οι υπουργοί Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και του Κατάρ Χαλίντ μπιν Μοχάμεντ Αλ Ατίγια, οι οποίοι και ουσιαστικά ανακοίνωσαν την περαιτέρω σύσφιγξη των στρατιωτικών σχέσεων με τη διοίκηση της Τρίπολης υπό τον Φαγέζ αλ Σαράζ. Χθες, βρέθηκε, επίσης, στην Τρίπολη ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ενώ από την Αγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Νωρίτερα, είχε συνομιλήσει με την ίδια ατζέντα (Ανατολική Μεσόγειος) και με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.