Στις 7 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία - Τα δύο σενάρια για τη λειτουργία τους

Οριστικά στις 7 Σεπτεμβρίου η επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς φέτος, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Έχουμε μία χρονιά που θα ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου και αντιμετωπίζουμε τις ίδιες βασικές προκλήσεις, να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας», ανέφερε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, εξηγώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα πειστούν τα παιδιά πως αυτό είναι το βασικό στοιχείο που θα μας προστατέψει από τη διασπορά του ιού (και) στο σχολικό περιβάλλον.

Στο ερώτημα αν έχει κλειδώσει η απόφαση της κυβέρνησης για την έναρξη του σχολικού έτους στις 7 Σεπτεμβρίου, ο κ. Πέτσας απάντησε «φυσικά», ενώ αναφορικά με το αν εξακολουθεί υφίσταται πιθανότητα αναβολής σχολίασε με νόημα πως όσο και αν αναβάλλεται η λήψη δύσκολων αποφάσεων, δεν βελτιώνεται το αποτέλεσμα.

«Το δεδομένο είναι ότι στις 7 Σεπτεμβρίου, σε κάθε περίπτωση, αρχίζουν τα σχολεία. Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης λαμβάνονται αμέσως μετά από τις εισηγήσεις των ειδικών», επιβεβαίωσε με την σειρά του και ο Υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί».

Όπως σημείωσε ο κ. Διγαλάλκης «δυστυχώς, είχαμε μια αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως λόγω της χαλάρωσης της τήρησης των μέτρων. Θα αξιολογήσει η επιτροπή των επιστημόνων τα νέα δεδομένα, μετά την επάνοδο των ταξιδιωτών του Δεκαπενταύγουστου και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις».

Ο κ. Διγαλάκης δεν θέλησε να αναφερθεί σε σενάρια περί εκ περιτροπής διδασκαλία και άλλα μέτρα, επαναλαμβάνοντας ότι «οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου».

Δύο σενάρια για τον τρόπο με τον οποίον θα λειτουργήσουν τα σχολεία:

Οι ειδικοί επιστήμονες έχουν στο τραπέζι δύο διαφορετικά σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων. Όπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, ένα σενάριο είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία όπως τον περασμένο Μάιο, δηλαδή με διαίρεση των τμημάτων σε υποτμήματα και εκ περιτροπής λειτουργία τους, διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες και δυνατότητα εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Η διαφορά θα είναι ότι πλέον η παρακολούθηση του σχολείου θα είναι υποχρεωτική και δεν θα εξαιρούνται μαθητές με την απλή συμπλήρωση φόρμας όπως έγινε την άνοιξη.

Το άλλο σενάριο αφορά το άνοιγμα των σχολείων με αυστηρή τήρηση των μέτρων και συγκεκριμένα την υποχρεωτική χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ορισμένοι εκ των ειδικών επιστημόνων συστήνουν η χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτική μόνο για τους μαθητές άνω των 10 ετών, καθώς σε παιδιά μικρότερης ηλικίας, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί το μέτρο.