Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis.

Το τουρκικό σκάφος φαίνεται ότι έχει αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το marinetraffic, το τουρκικό πλοίο, λίγο μετά τις 9.00 το πρωί της Κυριακής, έπλεε στα ανοιχτά της Πάφου, με ταχύτητα λίγο πάνω από τους τέσσερις κόμβους.

Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε κάθε περίπτωση, παραμένουν σε ύψιστο συναγερμό, με τον ελληνικό στόλο να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Oruc Reis.

Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που το Oruc Reis βγαίνει εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας για να καταλήξει στην κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια πρακτική ακολούθησε και στις 12 Αυγούστου για να κάνει στροφή και να επιστρέφει μετά από δύο 24ωρα.

Η φρεγάτα Κεμάλ Ρέις

Σε ότι αφορά την φρεγάτα Κεμάλ Ρέις που φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα μετά την πρόσκρουση που είχε με την φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν βρίσκεται πλέον στην ομάδα συνοδείας του Oruc Reis. Ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται η επιστροφή του σε κάποια ναυτική βάση.

Στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα

Την υποστήριξή τους στην Ελλάδα εξέφρασαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια του έκτακτου Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που συγκλήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης μετά από αίτημα της Ελλάδας για τις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα εξέφρασαν την ανησυχία τους από κοινού για την κατάσταση στην περιοχή, ωστόσο για το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας θα υπάρξει σχετική συζήτηση στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε στις 28 Αυγούστου.

Αίτημα Πομπέο για έντονη αμερικανική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο

Πιο εμφανή αμερικανική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από τον αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή.

Κατά τη συνάντησή τους, στη Βιέννη, ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε με ντοκουμέντα τον παραλογισμό της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ευχαρίστησε τον Μάικ Πομπέο για την ξεκάθαρη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.