Στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Σούδας, βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

«Αισθάνθηκα την ανάγκη να βρεθώ μαζί σας σήμερα, ημέρα συμβολική για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης σε συνομιλία που είχε με τους χειριστές και το τεχνικό προσωπικό, ανήμερα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
«Η ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί προϋπόθεση για την ειρήνη. Και αυτό αποδείχθηκε έμπρακτα στο πεδίο τις τελευταίες μέρες» πρόσθεσε, χαρακτηριστικά, κάνοντας ειδική μνεία στις ελληνοτουρκικές εξελίξεις.

Αντίστοιχη αναφορά έκανε και στο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, διαμηνύοντας τα εξής:

«Καθώς τιμούμε την Κοίμηση της Θεοτόκου, οι Ένοπλες Δυνάμεις υπερασπίζονται τα εθνικά μας δίκαια. Και, δίπλα στην κοινωνία, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας αγρυπνούν για τη δική μας ασφάλεια. Τους οφείλουμε ευγνωμοσύνη».

«Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες υπερβαίνουμε τις δυσκολίες. Και δίνουμε, με πειθαρχία και σοβαρότητα, την μάχη να μείνουμε υγιείς στον δρόμο της προόδου. Επιστρέφουμε και προσέχουμε! Γιατί μας περιμένει ένα απαιτητικό φθινόπωρο. Που όμως είναι στο χέρι μας να το μετατρέψουμε σε άνοιξη ευημερίας. Σε αφετηρία μιας νέας εποχής ελπίδας για ολόκληρη τη χώρα» έσπευσε να προσθέσει ο κ. Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πρόκειται για περιοχές, ωστόσο, τις οποίες διεκδικεί και η Άγκυρα, η οποία θεωρεί ότι τα νησιά δεν έχουν δικαίωμα άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων (σ.σ. θαλάσσιες ζώνες), όπως ακριβώς ισχύει με τις ηπειρωτικές περιοχές.

Από την πρώτη στιγμή, η αντίδραση της Ελλάδας ήταν έντονη, αναπτύσσοντας μεγάλο μέρος του στόλου στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, μαζί με τη Γαλλία, ανακοίνωσε τη διενέργεια ναυτικών γυμνασίων στην περιοχή.

Ειδική μνεία για την πανδημία

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε, πάντως, να κάνει ειδική μνεία και στην πανδημία του κορονοϊού.

«Ο φετινός Δεκαπενταύγουστος μάς βρίσκει όλους σε φυσική απόσταση μεταξύ μας. Όμως, ενωμένους όσο ποτέ. Γι’ αυτό και τον υποδεχόμαστε μαζί αλλά και ο καθένας ξεχωριστά: Φοράμε τη μάσκα μας. Δεν συνωστιζόμαστε. Και τηρούμε τις οδηγίες των γιατρών και της Πολιτείας. Γιορτάζουμε την Παναγία, προστατεύοντας την ζωή μας και την υγεία του διπλανού μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φετινός εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου πραγματοποιήθηκε υπό αυστηρά μέτρα προστασίας, με την κυβέρνηση να προχωράει στην απαγόρευση των λιτανειών, υπό τον φόβο της εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού.