Νέα μέτρα προ των πυλών: Η επιστροφή των αδειούχων ανησυχεί τους λοιμωξιολόγους

Η επιστροφή των αδειούχων στα μεγάλα αστικά κέντρα, που ούτως ή άλλως αποτελούν επίκεντρο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, ενέχει μεγάλο κίνδυνο διασποράς του ιού στην κοινότητα, σύμφωνα με όσα είπε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Σύψας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχει κίνδυνος οι ταξιδιώτες να πυροδοτήσουν την επιδημία με την επιστροφή τους, γι’ αυτό όσοι επιστρέφουν από διακοπές πρέπει να «θεωρήσουν τον εαυτό τους μολυσμένο» και να θέσουν τον εαυτό τους σε έναν επταήμερο οικειοθελή αυτοπεριορισμό.

«Πρέπει να προστατεύουν τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους στην οικογένειά τους», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «δεν χρειάζεται να επιβληθεί ή να δοθεί κάποια οδηγία από την Πολιτεία, είναι ευθύνη του καθενός μας να προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες, είναι αυτονόητο».

Ερωτηθείς για το αν πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, όπως η επιστροφή του SMS, τόνισε ότι «είναι πάνω στο τραπέζι η επιστροφή του SMS τοπικά, γεωγραφικά αν υπάρχει κάπου μεγάλη διασπορά του ιού».

«Δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα πριν τη Δευτέρα»

Τονίζοντας ότι οι ειδικοί επιτηρούν συνεχώς την πανδημία, ο καθηγητής Σύψας, υπογράμμισε ότι «δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα πριν τη Δευτέρα»., και αποκάλυψε πως η επιτροπή λοιμωξιολόγων, χθες Πέμπτη έκανε σχετικές προτάσεις στην κυβέρνηση.

Αναφορικά με την έναρξη των σχολείων, ανέφερε πως «δεν έχουμε λάβει ακόμα αποφάσεις για τα σχολεία, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου θα ληφθούν οι αποφάσεις, σίγουρα θα ανοίξουν», όπως τόνισε.

«Σε περιοχές που δεν έχουν μεγάλο φορτίο, θα ανοίξουν σε κανονικές συνθήκες με τα παιδιά να φορούν μάσκα. Σε περιοχές με υψηλό φορτίο (όπως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη) ενδεχομένως τα σχολεία να ανοίξουν όπως άνοιξαν στα τέλη Μάη».