Άναυδη η Άγκυρα, από τις κοινές αεροναυτικές ασκήσεις Ελλάδας – Γαλλίας δίπλα στο Oruc Reis - Και η Αίγυπτος στο παιχνίδι

Η άμεση υλοποίηση της ανακοίνωσης του Προέδρου Μακρόν για  (προσωρινή) ισχυρή στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, πραγματικά αιφνιδίασε την Άγκυρα, με τις κοινές ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας και της Γαλλίας, εντός της περιοχής, που δέσμευσε παρανόμως η τουρκική navtex για έρευνες, να προξενούν εκνευρισμό και να οδηγούν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε νέα ρητορικά παραληρήματα.

Πολύ περισσότερο, επειδή την ώρα που η Ελλάδα και η Γαλλία δίνουν νέα ραντεβού σε θάλασσα και αέρα, με τα γαλλικά Rafale να πετούν φτερό με φτερό με τα ελληνικά αεροσκάφη, ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας φαίνεται να φέρνει άμεσα αποτελέσματα, οδηγώντας την Άγκυρα σε απομόνωση.

Έτοιμη να μπει στο παιχνίδι η Αίγυπτος…

Παράλληλα η συνομιλία του Νίκου Παναγιωτόπουλου το απόγευμα της Πέμπτης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι – με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας – ίσως και να θεωρηθεί προάγγελος ακόμη μιας συνεργατικής ενέργειας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Κατά τη συνομιλία υπογραμμίστηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων και συμφωνήθηκε να εξεταστούν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Υπογραμμίστηκε δε, η σημασία σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και η επιδίωξη των δύο χωρών να συμβάλλουν στην προώθηση συνθηκών ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Τονίστηκε επίσης η σημασία  Συμφωνίας Ελλάδος – Αιγύπτου, που υπεγράφη για την οριοθέτηση των μεταξύ τους Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Αναλυτές εξηγούσαν ότι η έμπρακτη στήριξη της Γαλλίας, η μεταστάθμευση γαλλικών μαχητικών στην Κύπρο, όπως και η πρόσδεση της φρεγάτας LA FAYETTE στη Μεγαλόνησο – απ’ όπου ξεκίνησε το γαλλικό πλοίο για να ενταχθεί στη ναυτική αρμάδα της Ελληνογαλλικής άσκησης, σε συνδυασμό με τις επαφές Αθήνας- Καΐρου σε επίπεδο άμυνας, αναδεικνύουν την επόμενη μέρα στον τομέα της ασφάλειας, έτσι όπως τον θέλει ο ενεργειακός άξονας και οι τριμερείς συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί εδώ και χρόνια.

Ο πρόεδρος Σίσι εδώ και καιρό είχε προτείνει μια μόνιμη ναυτική δύναμη να περιπολεί κατά εκείνων που επιθυμούν να υιοθετούν την πολιτική των κανονιοφόρων.