Στροφή 180 μοιρών έκανε ξαφνικά το Oruc Reis – Κατευθύνεται ξανά προς την Ελληνική υφαλοκρηπίδα

Πόλεμο νεύρων επιχειρούν οι Τούρκοι, με το Oruc Reis, που χθες άφησε για λίγο την ελληνική υφαλοκρηπίδα και μετέβη στην Κυπριακή ΑΟΖ, να κάνει στροφή 180 μοιρών στις 05:00 τα ξημερώματα, ακολουθώντας με τα πλοία συνοδείας του και πάλι πορεία προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το σκάφος είχε εξέλθει το απόγευμα της Τετάρτης από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνεχίζοντας την πορεία του προς την κυπριακή ΑΟΖ μαζί με τα βοηθητικά του «Ataman» και «CengizHan» αλλά και τα πολεμικά που το συνοδεύουν.

Ωστόσο, μετά τις 3 τα ξημερώματα σήμερα άλλαξε πορεία, πλέοντας προς το λιμάνι της Αττάλειας και ξαφνικά, λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα έστριψε και πάλι, παίρνοντας κατεύθυνση προς τα νοτιοδυτικά σε πορεία παράλληλη με την προηγούμενη προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Προκλήσεις και πόλεμος νεύρων από την Τουρκία- Το Oruc Reis ...

Οι κινήσεις του τουρκικού σκάφους παρακολουθούνται διαρκώς από την ελληνική πλευρά και ελληνικά πολεμικά πλοία παραμένουν στην περιοχή για κάθε ενδεχόμενο. Το τουρκικό ερευνητικό κινείται νοτιοδυτικά και εκτιμάται, πως σε 4 με 5 ώρες, θα βρίσκεται ξανά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Oruc Reis : Εκανε ξαφνική στροφή 180 μοιρών τη νύχτα και ...

ΟΗΕ και ΝΑΤΟ

Τη διπλωματική της αντεπίθεση συνεχίζει η Αθήνα, με διπλωματικές πηγές να τονίζουν, ότι η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας επεκτάθηκε και στον ΟΗΕ, διά της επιστολής της μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες (António Guterres).

Στην συγκεκριμένη επιστολή, καταγγέλλεται η Τουρκία για τη σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων και την υπονόμευση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος στην υφαλοκρηπίδα της. Η Ελληνίδα διπλωμάτης τονίζει και αυτή, μεταξύ άλλων, την προσχηματική υπαναχώρηση της Τουρκίας από τις διερευνητικές επαφές.

Ανάλογη επιστολή, όπως γνωστοποιούν οι ίδιες πηγές, απέστειλε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg).

Υπενθυμίζουν καταληκτικά ότι το μπαράζ διπλωματικών ενεργειών εκτυλίσσεται από την πρώτη στιγμή δημοσίευσης της παράτυπης τουρκικής Navtex για παράνομες σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας και σημειώνουν: Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με ανακοίνωσή του και τη διενέργεια διαβήματος στην Άγκυρα, ενώ ακολούθησε αυστηρότατη δήλωση του Νίκου Δένδια, καλώντας την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.