Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ΔΕΚΟ, τράπεζες & καταστήματα τροφίμων – Αναλυτικά οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Υποχρεωτική για όλους, πελάτες και εργαζόμενους, από αύριο Τρίτη 29 Ιουλίου, η χρήση μάσκας, σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες και λοιπούς χώρους εξυπηρέτησης κοινού, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Το μέτρο επιβάλεται κατόπιν εισήγησης των ειδικών, μετά από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία, πάντως είναι όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, «πλήρως διαχειρίσιμα».

«Θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα»

«Θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε με τη χρήση μάσκας», τόνισε μεταξύ άλλων μάλιστα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας τακτικής ενημέρωσης για τον Covid-19, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και γραφεία εξυπηρέτησης κοινού, καταστήματα λιανικής, τροφίμων (φούρνοι, κρεοπωλεία κλπ), κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια. Παράλληλα το μέτρο εξακολουθεί να ισχύει για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί, σούπερ μάρκετ, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, ασανσέρ, πλοία, αεροπλάνα καθώς και σε καταστήματα εστίασης για τους εργαζόμενους.

Ο υφυπουργός απηύθυνε ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός και δεν υπάρχει δυνατότητα για τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων.

«Θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε με τη χρήση μάσκας», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «το μεγάλο στοίχημα του φετινού καλοκαιριού είναι η επόμενη μέρα, όταν η αγορά θα λειτουργεί».

145 ενεργά κρούσματα στην Αττική, 66 στη Θεσσαλονίκη

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν 145 ενεργά κρούσματα στην Αττική και 66 στην Θεσσαλονίκη.

Για την Αττική τόνισε ότι υπάρχουν 596 άτομα σε απομόνωση και πρόκειται για ανθρώπους που είχαν επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Για την Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι 66 είναι τα ενεργά κρούσματα και από αυτά τα 8 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και τα 58 παραμένουν στο σπίτι.

Σε ερώτηση για την λειτουργία των beach bar και των εκκλησιών τόνισε ότι παρακολουθούνται όλα και αν υπάρξει η ανάγκη θα υπάρχουν και νέα περιοριστικά μέτρα.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των εκκλησιών εφαρμόζει τα αναγκαία μέτρα. Σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδας θα δούμε αν θα χρειαστεί κάποιο συμπληρωματικό μέτρο» τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν ορφανά κρούσματα. Υπάρχουν κρούσματα που δεν τεκμαίρεται ξεκάθαρα από πού προήλθε ο ιός».

Για τους παραβάτες είπε: «Τα πρόστιμα που επιβάλλονται μέχρι σήμερα είναι για μη χρήση μάσκας και για υπέρβαση των ατόμων που επιτρέπονται σε ένα χώρο. Τις επόμενες μέρες θα ενταθούν οι έλεγχοι, ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε, ότι το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας είναι 150 ευρώ.

Στοιχεία για τα εισερχόμενα κρούσματα

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός μέχρι τις 26 Ιουλίου τα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα είναι 4.193 ενώ τα ενεργά ανέρχονται σε 429.

Παράλληλα, από 1η Ιουλίου έως 26 Ιουλίου ο αριθμός εισερχομένων ατόμων στη χώρα ανέρχεται σε 1.294.798 άτομα ενώ έχουν διεξαχθεί συνολικά από 1η Ιουλίου έως 26 Ιουλίου ανά πύλη εισόδου στη χώρα 171.138 έλεγχοι (τεστ COVID-19).

Συνολικά ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των εισερχομένων στη χώρα ανέρχεται από 1η Ιουλίου έως 26 Ιουλίου σε 344. Ειδικά για τα εισαγόμενα κρούσματα είπε ότι οι χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις είναι αυτές των Βαλκανίων.

Όπως υπογράμμισε ο Νίκος Χαρδαλιάς στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα μια ασφαλής χώρα, τόσο για τους κατοίκους της, όσο και για τους επισκέπτες.